Strafschoppen beslissen intense bekerfinale

MAANDAG, 18 APRIL 2022, 17:39 - Garrincha

WEDSTRIJDEN Strafschoppen moeten aanduiden wie de Beker van België wint. Na 120 intense minuten voetbal staat het nog 0-0. Gent domineerde het grootste deel van de wedstrijd en had de beste kansen, maar ook Anderlecht had de mogelijkheden om het laken naar zich toe te trekken.

In een zonovergoten en erg sfeervol Koning Boudewijnstadion nam Gent de openingsfase voor zijn rekening. Dat leidde tot vijf hoekschoppen de eerste tien minuten. Op één ervan moest Van Crombrugge zich tot het uiterste strekken om een kopbal van Ngadeu uit zijn doel te houden. Na ruim tien minuten was het aan Anderlecht om (even) te domineren. Verschaeren devieerde een voorzet van Murillo op Roef.

Vanaf minuut twintig nam Gent het heft weer in handen. In een aangenaam kijkstuk domineerden de Buffalo's en kregen ze ook de beste kansen. Vooral Tissoudali was een gesel voor de Anderlecht-verdediging. Bezus raakte twee keer het doelhout, maar stond telkens buitenspel. Een schot van Odidja ging een half metertje naast. Aan de overkant miste een volley van Verschaeren aan kracht. 0-0 na een boeiende eerste helft.

Na de pauze was het verschil tussen beide ploegen nog groter. Anderlecht acteerde flauw. Gelukkig voor paars-wit misten De Sart (kopbal) en Odjidja (hard schot). Anderlecht-coach Kompany greep nog voor het uur in met een driedubbele wissel. Ashimeru, Raman en Amuzu moesten voor de kentering zorgen. Anderlecht herstelde het evenwicht, maar dat vertaalde zich vooral in hoekschoppen. Geen van de twee ploegen zorgden nog voor groot doelgevaar. Een kwartier voor het einde moest Ashimeru opnieuw naar de kant. Zijn blessure bleek toch niet voldoende geheeld.

De verlengingen begonnen met vuurwerk aan beide kanten. Nurio miste op een haar na een uitgemeten voorzet. Amuzu pikte de bal op, maakte een goede loopactie en bediende Ait El Hadj. Helaas was de pass van Amuzu net te traag en wachtte Ait El Hadj net te lang om af te drukken. Weg kans. Jammer, want dit was voor Anderlecht dé kans van de wedstrijd. In de verlengingen bleek dat beide ploegen op hun tandvlees zaten. Anderlecht was nog iets frisser en domineerde. Kouamé trapte over, Amuzu schoot een vrije trap in de muur en Cullen mikte over. Dé kans viel vier minuten voor affluiten. Gent raakt in één fase lat en paal. Anderlecht slaakte een zucht van verluchting.