Twijfel over 4-2-2-2-spelsysteem

MAANDAG, 18 OKTOBER 2021, 22:18 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE De matige resultaten en het erg wisselvallige spel zorgen ervoor dat er binnen Anderlecht getwijfeld wordt aan het huidige spelsysteem. De 4-2-2-2 die Anderlecht speelt heeft heel wat voordelen, maar "het is niet het gemakkelijkste en bij een mindere dag heb je sneller miserie", zegt een coach uit 1A.

Anderlecht investeerde de voorbije zomer stevig met als doel eindelijk te oogsten. De huidige achtste plaats met 17 op 33 is dan geen hoogvlieger. Het Laatste Nieuws kwam te weten dat er binnen de club gesproken wordt over het 4-2-2-2-spelsysteem. Is het wel de beste manier van voetballen of zouden andere systemen tot betere uitkomst leiden?

De krant contacteerde een andere eersteklassecoach die het systeem goed kent. Volgens die man heeft het in balbezit veel voordelen. Met name dat je sneller man tegen man komt te staan in het offensieve compartiment "Maar je aanvallende spelers mogen dan niet te hoog staan en dat was bij Anderlecht zondag wel het geval", klinkt het. Jongens die tussen de linies bewegen zijn het sleutelwoord, klinkt het.

Het nadeel bestaat erin dat je bij balverlies een man minder hebt op het middenveld. Volgens de geconsulteerde coach moet er dan een aanvaller gaan verdedigen op de verdedgende middenvelder of laat je je flankspelers naar binnen knijpen. Anderlecht loste dat probleem gisteren niet goed op. "Wat je ook doet: het vraagt flexibiliteit en voetbalverstand van je spelers", aldus de coach.

Met de spelers die Anderlecht heeft zijn een 4-3-3 en 3-5-2 ook mogelijke spelsystemen. Het wordt uitkijken of Kompany de komende wedstrijd zijn systeem bijstelt.

Bron: Het Laatste Nieuwsanderlecht-online forum