"Ik hoop dat Olivier rap stopt met voetbal"

ZONDAG, 18 DECEMBER 2011, 18:35 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Vandaag is het exact tien jaar geleden dat Olivier Deschacht debuteerde voor Anderlecht. Op Beveren mocht hij acht minuten invallen. Het Laatste Nieuws zag deze verjaardag als goede gelegenheid om vader Deschacht op te zoeken.


Ronny Deschacht is naast de vader van voetballers Olivier en Xavier (Sint-Niklaas) ook de oprichter van Deschacht Plastics en eigenaar van een doe-het-zelf-zaak in Lochristie. Voor HLN loopt hij door de tienjarige carrière van zijn zoon. Wij haalden er de strafste quotes uit.

"Olivier had het in elke sport kunnen maken, want hij is sterk, ook mentaal. Ik zou het niet kunnen,wat hij doet. Heb je ooit Erwin Palmers bij Lokeren gekend? Die jongen gaf één slechte pass, werd uitgefloten en kwam nooit meer terug. Olivier is ook uitgefloten, maar hij is wel telkens teruggekomen. Ik moet dat appreciëren, dat hij zo'n karakter heeft."

"Om eerlijk te zijn, had ik veel liever gehad dat mijn kinderen in mijn
zaak gekomen waren. Een zaak is nog altijd een houvast voor de toekomst, in het voetbal schoppen ze je omver en het is gedaan. Daarom: feitelijk zit ik hier te wachten tot het gedaan is en hij hier bij mij in de zaak komt. Ik heb al een zaak moeten verkopen omdat ik het niet kon blijven bolwerken. Het is mijn droom dat het zo rap mogelijk gedaan is met dat voetbal en dat Olivier in de zaak komt."

"Ik ga alle matchen kijken. Er zitten een paar mensen achter mij die altijd kritiek geven. Dat is natuurlijk niet plezant, dat ze altijd op uw kinderen hun kap zitten. ‘Het is omdat zijn pa sponsor is dat hij mag spelen’, hoor je dan, terwijl ik nog nooit een frank aan de mensen van Anderlecht gegeven heb. al die kritiek, dat blijft u raken. Vooral omdat er veel gezegd wordt dat gewoon niet waar is."

"Olivier heeft zijn carrière gemaakt op twee dingen: zijn karakter en zijn linkervoet. Linksvoetigen zijn moeilijk te vinden, dat heeft in zijn voordeel gespeeld. En als je eerlijk bent,moet je durven zeggen dat hij ook veel goeie wedstrijden gespeeld heeft. Ik wil geen slecht woord zeggen over Safari, maar die jongen gaat ook niet over de middenlijn hé. De mensen weten ook niet wat de opdrachten zijn waarmee een speler op het veld komt: je moet ook naar voor mógen."

"Misschien is Olivier met 10 jaar bij dezelfde club wel de laatste clubspeler. Maar eerlijk: als je bij Anderlecht gespeeld hebt, waar moet je dan nog gaan in België? Eén: ze kunnen niet hetzelfde betalen. En twee: je wordt voortdurend afgerekend op het feit dat je van Anderlecht komt. Een jaar of twee, drie geleden kon hij wel naar Spanje gaan, naar Espanyol. Ik heb toen in Malaga persoonlijk gesproken met die mensen. Normaal was dat rond, maar er is toen toch nog een kink in de kabel gekomen omdat Anderlecht niet wilde."

Het volledige gesprek kan u lezen in Het Laatste Nieuws van zaterdag 17 december.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.