Kouyaté: "Voel me steeds beter als verdediger"

WOENSDAG, 14 DECEMBER 2011, 14:09 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Cheikhou Kouyaté maakt dit seizoen furore als centrale verdediger. Aanvankelijk zag hij niet veel heil in die positie, dit is nu anders. "Er zijn veel mensen die me verzekeren dat ik een grote carrière kan maken als verdediger."


Vijf jaar geleden belandde Kouyaté, die volgende week pas 22 wordt, als diepe spits uit Senegal bij Brussels. "Ik was een echte pivot. Ik moest zelfs geen meter mee verdedigen. Toen miste Brussels iemand die voor de defensie kon spelen. Coach Patrick Wachel vond dat ik dat kon, omdat ik fysiek sterk was. Hij had gelijk, want na drie maanden kon ik op die positie mijn eerste profcontract tekenen."

Van Brussels ging het naar Anderlecht, dat hem haalde als verdedigende middenvelder en meteen uitleende aan Kortrijk om ervaring op te doen. "Bij Kortrijk speelde ik voor het eerst centraal achteraan. Hein Vanhaezebrouck had tegen Brugge een man tekort in de verdediging."

"Ik accepteerde dat echter niet zomaar. Voor de match hadden we nog een discussie. 'Ik kan daar niet spelen', zei ik. Maar Vanhaezebrouck bleef zeggen dat ik het wel kon en herinnerde me eraan dat ik het tijdens de voorbereiding in een oefenwedstrijd al één keer goed gedaan had op die positie. Ik bleef maar protesteren: 'Coach, dat was een oefenmatch'. Maar hij zette me toch. En uiteindelijk heb ik het toen ook goed gedaan."

Arsenal

Na een jaar Kortrijk keerde hij terug naar Anderlecht, waar hij aanvankelijk sterk presteerde als defensieve middenvelder. Begin dit seizoen posteerde Ariël Jacobs hem echter opnieuw centraal achterin, met groot succes.

"Mijn ploegmaats verzekeren me dat ik alles heb om het als centrale verdediger te maken. Mbokani zegt me zelfs dat ik op die positie bij Arsenal of eender waar zou kunnen spelen. Er zijn veel mensen die me verzekeren dat ik een grote carrière kan maken als centrale verdediger."

"Ik moet daardan maar zelf ook maar in geloven, zeker?", zo lacht Kouyaté. "Maar ik blijf met mijn voetjes op de grond. Slagen kan je alleen als je elke match speelt alsof het je laatste was."

Bron: Het Laatste Nieuws



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.