Wat loopt er mis bij Anderlecht?

DINSDAG, 22 FEBRUARI 2011, 12:01 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Niet alleen Paul Van Himst, ook andere ex-boegbeelden van Anderlecht zien dat de club momenteel stroef voetbalt. In Het Nieuwsblad leggen Georges Grün, Wim Kooiman, Jan Boskamp en Erwin Vandenbergh per linie de pijnpunten bloot.


Over Silvio Proto hebben de gewezen Anderlecht-spelers en -trainer het niet. Hij blijft als minst gepasseerde doelman in België buiten schot.

De verdediging:

"Puur verdedigend kun je Anderlecht in België weinig verwijten", zo stelt Georges Grün. "Spelers als Juhasz en Mazuch ruimen de gevaarlijke ballen meestal wel op, maar de hele defensie komt in de problemen als ze snel onder druk wordt gezet. Wasilewski panikeert dan wel eens."

Uitvoetballend schiet de huidige defensie echter tekort, zo vindt hij. "Meestal is Biglia een gemakkelijk aanspeelpunt voor de verdedigers, maar als hij ook niet in de match zit dan weten ze geen weg met de bal. In mijn tijd was er altijd wel een centrale verdediger die het spel kon lanceren en de taak van de centrale middenvelder kon overnemen."

Grün mist ook een sterke persoonlijkheid in de verdediging. "Tihinen was de laatste. Van jongeren als Mazuch en Lecjaks zal dat leiderschap niet komen. Dus Juhasz moet het doen, maar hij steekt er niet boven uit om de boel te organiseren. Dat vind ik maar zwakjes."

Volgens Wim Kooiman spelen de Belgische ploegen ook te voorzichtig tegen Anderlecht. "In België kruipen ploegen tegen Anderlecht dikwijls zo ver achteruit dat de Anderlecht-defensie zelden onder druk komt. Dan zijn ze soms niet alert genoeg als er wel eens een ploeg durft aanvallen. En er is inderdaad niemand meer om iedereen wakker te schudden."

Het middenveld

Volgens oud-trainer Johan Boskamp mist het middenveld van Anderlecht evenwicht. "Biglia zou de verdedigers de opbouw moeten laten verzorgen, maar dat lukt moeilijk. Als hij dat doet, komt hij ook niet meer voor de goal. Bij Anderlecht is Gillet de enige middenvelder die echt voor diepgang zorgt."

Volgens Boskamp mist Anderlecht Jelle Van Damme ook veel meer dan het had verwacht. "Boussoufa speelde beter met de linksvoetige Van Damme in steun. Die ging over hem heen, dook de hoek in en pikte zijn goaltjes mee. Als er geschoffeld moest worden, was Jelle er ook altijd bij. Die recuperatie viel nu weg."

"Tegen Ajax stonden ze met drie man voor de verdediging en gaven ze ontzettend veel ruimte weg bij balverlies. Er is geen balans op het middenveld en de aanvoer naar de spitsen schiet soms te kort. In de competitie kun je dat nog verhullen, maar op Europees niveau kan dat pijnlijk duidelijk worden", aldus Boskamp.

De aanval

De druk van de aanval rust bijna volledig op de jongen schouders van Romelu Lukaku. Nu hij in een dipje zit, heeft hij een persstop ingelast. Geen goed idee, vindt Erwin Vandenbergh. "Ik vind dit geen goeie zaak. Hij heeft een vertrouwenscrisis zoals elke aanvaller die wel eens heeft, maar hij moet daar leren mee omgaan."

De ex-topschutter wijst ook naar het collectief voor Lukaku's mindere periode. "Een spits is natuurlijk grotendeels afhankelijk van de prestatie van zijn ploeg en de nederlaag tegen Ajax heeft Anderlecht een mentale opdoffer bezorgd. In tegenstelling tot de match tegen Ajax was de aanvoer tegen Westerlo ook niet goed."

Dat de verdedigers Lukaku nu beter kennen, is volgens zijn vader niet de oorzaak van diens dipje. Vandenbergh denkt hier anders over. "Lukaku is een aanvaller die graag het contact zoekt met zijn mandekker. Dan kan hij hem verrassen met zijn snelheid en kracht. Als de verdediger hem een metertje loslaat, dan weet Lukaku niet goed wat hij moet doen."

"Hij zal zijn speelstijl een beetje moeten veranderen zonder zijn rendement te verliezen. Wat hij zeker niet moet doen, is zich te ver laten terugzakken. Anders zal hij scherpte missen voor doel."

Ook voor Boussoufa heeft Vandenbergh nog een boodschap: "Hij mag niet gaan zwerven, want dan is de tegenstander goed bezig. Als het niet loopt, wil hij soms te veel doen. Spelers moeten echter beseffen dat het hun plicht is om het hoogste rendement te halen op hun eigen positie."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.