Anderlecht heeft beste defensie in 20 jaar

DINSDAG, 15 FEBRUARI 2011, 09:00 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Met 14 tegendoelpunten in 26 wedstrijden beschikt Anderlecht over de beste defensie in bijna twintig jaar. Enkel in 1991-92 deed een ploeg, ook Anderlecht trouwens, beter met 13 tegengoals. In HLN getuigen enkele spelers van toen.


Filip De Wilde, Bertrand Crasson, Michel De Wolf, Wim Kooiman en Graeme Rutjes vormden in dat bewuste jaar de basis van de paars-witte verdediging. Maar ook Peter Maes, Jean-Marie Houben en Jean-François de Sart droegen hun steentje bij. De Wilde, Crasson en De Wolf vergelijken hun team met dat van nu.

Slimheid en ervaring

"Met Rutjes en De Wolf beschikte onze verdediging toen over veel ervaring", herinnert Filip De Wilde zich. Crasson treedt hem bij. "Vooral Rutjes was een hele slimme verdediger. Hij stond voor communiceren en anticiperen, net zoals Juhasz nu." Ook De Wilde wijst op het belang van de Hongaar. "Hij speelt ook altijd met zijn nationale ploeg en krijgt stilaan heel veel ervaring."

Verdedigen bij Anderlecht is volgens de oud-spelers ook anders dan bij andere clubs. "Het grootste probleem van een defensie van Anderlecht is dat je met veel ruimte in je rug speelt. Dan moet je als ploeg voorkomen dat de tegenstander daar gebruik van kan maken", aldus De Wolf.

Echte verdedigers

De huidige Anderlecht-defensie krijgt soms het verwijt dat ze uitvoetballend te mager zijn. Twintig jaar geleden was het echter niet anders. "Onze verdediging bestond destijds niet uit technische hoogvliegers, maar wij wisten allemaal wel heel goed hoe we moesten verdedigen. We waren echte verdedigers. Dat zie ik nu terug", aldus Crasson.

"Exemplarisch daarvoor is misschien wel Wasilewski. Sinds die terug is, krijgt Anderlecht geen goals meer tegen. Vroeger leek Wasyl soms een wild paard, maar hij is heel sober teruggekomen na zijn blessure. Je ziet dat hij veel meer nadenkt over zijn positie en dat hij daardoor beter verdedigt."

Sterke doelman

De basis van een solide verdediging is natuurlijk een betrouwbare doelman die punten pakt. "Wij hadden een hele goeie Filip De Wilde. Net als Proto nu, heeft die toen veel goals voorkomen", zo vertelt De Wolf. "De Proto van nu is een beetje zoals Filip De Wilde toen. Die keepte ook altijd bijzonder geconcentreerd", vult Crasson aan.

"Zulke cijfers krijg je niet zonder dat je doelman belangrijke reddingen doet", weet ook De Wilde. "Proto heeft nu ook een heel pak wedstrijden waarin hij niet veel werk op te knappen heeft, maar hij staat er wel op de belangrijke momenten, vaak al in het begin van een wedstrijd."

Offensieve soberheid

Tot slot wijst De Wilde ook op het belang van de spitsen in de huidige defensieve sterkte van Anderlecht. "Misschien speelt het ook wel een rol dat we onze matchen niet zo makkelijk winnen."

"Als je 3-0 voor staat, geef je al eens sneller een kans weg. Als het maar 1-0 of 2-0 is, blijft je concentratie hoger omdat je moet blijven oppassen", zo besluit hij.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.