"Overal in België zoeken we naar talenten"

VRIJDAG, 4 FEBRUARI 2011, 12:26 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

In juli haalde Anderlecht Urbain Haesaert weg bij Ajax om de jeugdscouting te komen leiden. "Mijn taak is om onder de eerste ploeg een stevige basis te leggen waar de club de komende jaren uit kan pikken", zo legt hij uit.


Veel staat hij niet in de schijnwerpers, maar tegen Voetbalkrant.com geeft Haesaert enige uitleg bij zijn werk. "Ik ben verantwoordelijk voor de scouting van de onderbouw tot de beloften", zo vertelt hij. "De hoofdzaak is om in eigen land talenten op te sporen en die naar het Astridpark te halen."

Bij Ajax was de Antwerpenaar Haesaert verantwoordelijke voor de scouting in België. "Ik heb er uitstekend werk geleverd toen ik bij Germinal Beerschot was ondergebracht. Vermaelen, Vertonghen, Alderweireld en De Mul, daar kan je niet naast kijken, hé. Ik bracht er zeven spelers aan en daarvan zijn er al zes doorgebroken."

"We werken met tipgevers"

Makkelijk is het werk van scout echter niet, zo stelt Haesaert meteen. "Er zijn maar een beperkt aantal spelers die genoeg talent hebben om het te maken bij Anderlecht. Ze hangen niet aan de bomen. Wij scouten overal in België. Zowel op nationaal vlak als per regio zoeken we naar talent."

Dit betekent echter niet dat paars-wit in elk boerengat jeugdwedstrijden gaat bekijken. "Wij gaan alleen scouten als we een tip krijgen. De tips komen van mensen die begaan zijn met de club. Dat zijn contacten die door de jaren heen opgebouwd zijn. We hebben een eigen visie, een eigen planning en organisatie. Maar daar ga ik je niets over zeggen, want dat is intern."

"Moet blijven tot ik doodval"

Haesaert wordt er dit jaar zeventig, maar aan zijn pensioen denkt hij nog niet. "Mijn drijfveer is gelukkig zijn, kunnen doen wat ik graag doe, waar ik bezeten van ben. Plannen om te stoppen heb ik niet. Mijn contract loopt nog drie jaar, maar Van Holsbeeck heeft gezegd dat ik moet blijven tot ik doodval", zo besluit Haesaert.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.