End of an era

Opinie: Solden zijn voorbij in België

DONDERDAG, 15 JUNI 2017, 13:05 - WauteRSCA
Logo Anderlecht-Online

OPINIES Het Nieuwsblad reageert vandaag met onbegrip op de hoge prijzen die Anderlecht en andere Belgische clubs deze zomer op hun spelers plakken. Ze spreken onder meer over “een risicovolle strategie.” Toch hebben de Belgische clubs overschot van gelijk.

Zes jaar geleden legde Chelsea zeventien miljoen euro op tafel om Kevin De Bruyne en Thibaut Courtois los te weken bij Racing Genk. Afgelopen winter vingen de Limburgers bijna het dubbele voor Leon Bailey en Wilfred Ndidi, die naar veel minder kapitaalkrachtige clubs trokken.

Het is veelzeggend voor de evolutie die de marktwaarde van spelers uit België heeft ondergaan. Natuurlijk worden spelers wereldwijd ook steeds duurder. Toch is de evolutie in België een pak groter
dan in vele andere Europese landen.

België was een tijdlang een kneusje in het Europese voetbal. De laatste jaren is ons land echter serieus gestegen in de Europese hiërarchie. Ook de landencoëfficiënt van de Uefa bewijst dat.
AA Gent schitterde twee jaar geleden in de Champions League en deed dat dit jaar over in de Europa League, net als Anderlecht en Racing Genk.

België heeft een straatlengte voorsprong genomen op landen als Griekenland, Turkije en zelfs Nederland. We wipten recent over Oekraïne, staan op een zucht van Portugal en krijgen zelfs Rusland in het vizier. België behoort meer dan ooit tot the best of the restna de G5.

Natuurlijk spelen ook de Rode Duivels een rol in het positievere imago van de Belgische competitie. En handvol selecties voor de nationale ploeg deden / doen de marktwaarden van Youri Tielemans en Leander Dendoncker door hun dak gaan.

Soualiho Meïté, Henry Onyekuru, Landry Dimata. Het zijn stuk voor stuk spelers van kleinere Belgische clubs die nog niet zo lang geleden voor pakweg vier miljoen euro naar het buitenland trokken. Vandaag zijn ze vrolijk het dubbele waard.

Anderlecht

Anderlecht zit meer dan ooit in een financiële zetel. Het verkocht de afgelopen vier seizoenen voor bijna honderd miljoen aan spelers, ving nu 25 miljoen voor Tielemans en is al zeker van de vetpotten van de Champions League.

Bovendien maakte het afgelopen winter afspraken met Frank Acheampong en Kara Mbodj over een vertrek deze zomer. Als beide pionnen vertrekken zou dat nog eens vijftien miljoen in het laatje
moeten brengen.

Anderlecht stelde vorig seizoen al geregeld een aantal mindere goden op en verliest deze zomer met Tielemans en Kara nog eens twee sterkhouders. Natuurlijk doet het er alles aan om de andere sterkhouders nog een jaar aan zich te binden.

Dendoncker, Sofiane Hanni, Lukasz Teodorczyk en zelfs Uros Spajic. Als een club hen écht wil, moet die maar diep in de buidel tasten.

Gebeurt dat niet? Dan kunnen ze hun eigen marktwaarde opdrijven op het kampioenenbal.

Nu massaal uitverkopen is de makkelijkste optie. Take the money and run. Op die manier stagneert de groei van de marktwaarden van onze spelers en onze competitie. Dat is geen risicovolle, maar simpelweg een zelfdestructieve strategie.anderlecht-online forum