Opinie: Steun hen zondag

VRIJDAG, 29 APRIL 2016, 16:44 - D.A.B.
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Vele fans schreeuwden het uit van woede deze week nadat de spelers zichzelf en de fans belachelijk maakten tegen Oostende. Maar toch … er zit niets anders op dan de ploeg zondag andermaal te steunen. Dat is nu eenmaal de realiteit.

Wie het spelpeil even links laat liggen en zuiver naar de stand kijkt kan er niet om heen: Anderlecht heeft nog een reële kans op de titel, ondanks een seizoen vol snertmatchen.
Met nog vijf wedstrijden op het programma staat Anderlecht 3,5 punten achter op Club Brugge en een half op AA Gent. Als Anderlecht zondag de drie punten thuis houdt tegen Gent, zet het de West-Vlamingen onder druk voor de komst van Racing Genk, dat al bewees dat het hen kan kloppen.

Als Anderlecht wint tegen Gent, blijft het in de titelrace; zelfs als Brugge zou winnen tegen Genk. Want op speeldag zeven trekt blauw-zwart naar de Ghelamco Arena voor een altijd beladen topper.
Op speeldag acht staat er Club Brugge – Anderlecht op het programma, een wedstrijd die sowieso moet gewonnen worden. Maar alles begint zondag. Na de schandalige uitschuiver tegen Oostende zijn de drie punten simpelweg een verplichting.

De verdeeldheid binnen het Anderlecht-publiek was zelden zo groot als tijdens het bezoek aan Schiervelde (waar Oostende nu zijn tijdelijke thuisbasis heeft). Het risico is groot dat dat ook zondag het geval is. RSC Anderlecht titelde vorige week op zijn website “verdeeldheid heeft geen zin”. Daar hebben ze zeker een punt, al mogen ze de hand toch ook eindelijk eens in eigen boezem steken. Hoewel er zondag elf triestige individuen op het veld stonden die speelden alsof ze al drie maand begraven waren, is Anderlecht nog niet dood. Een zege tegen de Buffalo’s zou de hele club andermaal nieuw leven kunnen inblazen. 
Sport/Voetbalmagazine opende een artikel over de identiteitscrisis bij Anderlecht deze week met “Een club die zijn poëzie is kwijtgeraakt om wat ponden te verdienen. Een club die alleen nog Champagne uit de koelkast haalt om fletse titels te vieren.” Daar kunnen we het enkel mee eens zijn in deze barre tijden. Maar begrijp ons niet verkeerd. Een titel zou een jaar met bijwijlen dramatisch voetbal niet zomaar doen vergeten. Maar het zou de pijn wel verzachten.

Hoewel wij al een volledig seizoen schrijven dat dit Anderlecht te weinig kwaliteit heeft (en 'mentaliteit' is ook een kwaliteit), zijn we niet rancuneus van aard. We hopen nog steeds dat paars-wit ons ongelijk bewijst en de 34e landstitel verovert. Daarom is het tijd voor een clicheetje: er volgen nog vijf finales en alles kan nog. Ga daarom zondag massaal achter de ploeg staan.Maak zodanig veel lawaai dat de spelers niet de kans krijgen om opnieuw te slaapwandelen. Uiteindelijk horen we dat als een supporter ook te doen, ondanks alle (grotendeels terechte) frustraties. Er rest ons ook simpelweg niks anders meer, want de boeg volledig omgooien op vijf speeldagen voor het einde, lijkt ons onmogelijk. En zondagavond, dan zullen we weten of ons vertrouwen andermaal beschaamd werd …



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.