Opinie: FC te weinig

MAANDAG, 25 APRIL 2016, 23:13 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES De gevleide tien op twaalf kon het lang verbergen, maar tegen Oostende sloeg de waarheid in als een bom. Er wordt veel gemekkerd op de mentaliteit en de trainer, maar het grootste probleem zit nog dieper. Dit Anderlecht heeft gewoon niet genoeg kwaliteit.

26 augustus 2015. Anderlecht-online.be: “We zeggen het niet graag, maar blessures zijn op dit moment het enige dat Club Brugge van de titel kan houden… En zorg er voor dat wij op 1 september niet moeten herhalen dat Club Brugge titelfavoriet is. Want dan worden we even mottig als elke scholier die dag.” 

Anderlecht bewees in de eerste maanden van het seizoen dat het te weinig kwaliteit had. Voor het tweede jaar op rij moest er in januari naar een oplossing gezocht worden.

Stéphane Badji deed het de eerste wedstrijden niet onaardig op het middenveld, zakte nadien weg en doet het op dit moment al bij al degelijk op de rechtsachter.

​​​​​​​Ondanks de blessure van Andy Najar was er tegen Oostende nog steeds geen plaats op de bank voor Rafael Galhardo. Die zien we dit seizoen dus niet meer in actie.

De twee andere wintertransfers zijn betere voetballers, maar zaten tegen Oostende samen op de bank. Alexander "te offensief” Büttner werd tegen Gent naar de kant gehaald, waarna Frank Acheampong op zijn positie werd gezet en Anderlecht met een oerdomme penaltyfout Anderlecht een gevleide zege ontnam.

​​​​​​​Filip Djuricic werd na één invalbeurt de hemel in geprezen, maar toonde zich de weken nadien niet efficiënt genoeg. Intussen heeft hij zijn statistieken wat opgekrikt met twee assists in drie invalbeurten, maar iets zegt ons dat Anderlecht hem uiteindelijk niet zal binnenhalen als het naast de titel grijpt. En daar ziet het zo stilaan naar uit.

​​​​​​​Djuricic en Büttner lijken dus goed op weg om Marko Marin en Rolando op te volgen. Twee jaar zonder titel. Een jaar voordien pakten we op de een of andere onverklaarbare wijze en dankzij een miraculeus doelpunt van een rechtsachter de titel en nog een jaar voordien hadden we in de titelmatch een afgeweken bal nodig tegen Godbetert Zulte Waregem.

Dàt is de reden waarom het tegen Oostende ontplofte in het bezoekersvak. We spelen gewoon al ettelijke jaren vreselijk voetbal. Uitzonderingen in de Champions League niet inbegrepen.

Je kan de huidige kern van Anderlecht in twee groepen verdelen. Een groep die voldoende kwaliteiten heeft, maar deze zomer wegwillen en een groep die gewoon te kort komt en al blij is dat ze bij Anderlecht mogen spelen. De waarheid kwetst.

​​​​​​​Sinds de zomer van 2014 deed Anderlecht zeventien transfers: Stefano Okaka, Kara Mbodj, Ivan Obradovic, Stéphane Badji, Trezeguet, Rafael Galhardo, Alexander Büttner, Imoh Ezekiel, Filip Djuricic, Frank Boeckx, Steven Defour, Ibrahima Conté, Idrissa Sylla, Rolando, Maxime Colin, Wigor en Marko Marin.

​​​​​​​Twee woorden: te plat. Nee, drie. Veel te plat. Serieuze verzwakkingen tegenover Cheikhou Kouyaté, Massimo Bruno, Guillaume Gillet, Chancel Mbemba, Aleksandar Mitrovic. Zelfs tegenover Sacha Kljestan, Fernando Canesin, en Gohi Bi Cyriac.

In datzelfde artikel eind augustus : “Van Holsbeeck is een architect die de opdracht krijgt om een villa te bouwen, maar dat moet doen met een budget waarmee je amper een deftig tuinhuis kan zetten.”

Als je dat geld voor dat tuinhuis dan nog eens verkeerd besteed… Tja. Dan wordt je twee keer op een seizoen belachelijk gemaakt door KV Oostende.

Spelers verkopen en vervangen door gehuurde spelers die je na een paar maand weer kwijt bent is kortzichtig en oerdom. Kuis deze kern op en verander het geweer van schouder. Haal helden of helden van de toekomst. Geen gevallen helden.

​​​​​​​Okaka speelt een sterk seizoen, maar als je op je zestiende achttien competitiewedstrijden speelt voor AS Roma en tien jaar later voor Anderlecht speelt, zit er iets mis. Marin speelde als negentienjarige 33 wedstrijden voor Borussia Mönchengladbach en trok nadien naar Chelsea.

Rolando was jarenlang basisisspeler bij Porto en Inter. Buttner trok op zijn 23e naar Manchester United,  Djuricic op zijn 21e naar Benfica. Fallen heroes.

De makelaars hebben de macht gekregen en gefaald. Het is genoeg geweest. Ga deze zomer op zoek naar duidelijke profielen. Naar complementaire spelers. Leg hen een duidelijk project voor. En stop met deze onzin.

We verwachten geen Juventusachtige prestatie met vijf titels op rij. Er kan heus wel eens een titel verloren gaan. Maar (wellicht) twee jaar op rij naast de titel grijpen met klotevoetbal… Dat hoort niet bij Anderlecht.

Anderlecht heeft een verdediging nodig die wel een pass kan geven en meer genialiteit in het offensieve compartiment. Anderlecht moet op zoek naar een nieuwe prins.  Prince is dood. De tijd van paarse tranen heeft lang genoeg geduurd.
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.