Opinie: we zijn er nog lang niet!

MAANDAG, 18 APRIL 2016, 23:30 - Skyhawk
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Anderlecht leeft terug; we are back in business! Het klopte gisterenavond Club Brugge met 1-0 en begint zo voor het eerst aan Play-off I met negen op negen. Dat is ook wat we vooropgesteld hadden. Missie geslaagd dus en de kloof met Brugge is daardoor verkleind tot één punt.

Maar toch is er geen reden tot euforie, aangezien het voetbal meestal maar matig was. Tegen Genk had paars-wit zonder cadeau van Marco Bizot in geen tien jaar gescoord en ook Zulte Waregem –dat twee keer het doelhout raakte- verdiende misschien wel een punt. Gisteren voetbalde Anderlecht al een pak beter, maar als de paal paars-wit niet had gered bij de poging van Abdoulay Diaby, was de titelrace misschien al wel gelopen. 

Het kan en moet nog pakken beter. Maar de cijfers zijn wat ze zijn. Die negen punten nemen ze ons niet meer af. We schreven al eerder dat Anderlecht Leander Dendoncker én een goede Youri Tielemans nodig heeft als het de titel wilt pakken. Ze waren er gisteren allebei en Anderlecht won. Toch blijft de weg naar de titel nog erg lang. Anderlecht moet nog steeds anderhalf punt goedmaken op de West-Vlamingen als het de koppositie wilt pakken en het moet nog naar Jan Breydel. 

Speeldag vier kan alles andermaal overhoop gooien. Stel dat Racing Genk en AA Gent winnen tegen Club Brugge en Anderlecht, staan er drie ploegen op één punt van elkaar en komt zelfs Genk tot op vijf punten van de leidersplaats. Er zijn nog vier ploegen die kans maken op de titel. En het zou ons niets verbazen als de monumentale flater van Bizot op het einde van de rit een wereld van verschil zal maken. Genk – Brugge wordt woensdag al gespeeld. Anderlecht weet dus donderdag waar het aan toe is. Als Club punten verliest, is een gelijkspel op het veld van AA Gent prima. Als Club wint en Anderlecht doet dat niet, zal paars-wit wellicht een tweede zege nodig hebben tegen Brugge. 

Aangezien we dit seizoen geen champagnevoetbal meer hoeven te verwachten, zal Anderlecht zondag met dezelfde mentaliteit als gisteren op het veld moeten komen. Met het mes tussen de tanden en klaar om één van de zeldzame kansen af te werken. In de play-offs is die mentaliteit er (voorlopig) wél. Iets wat we als fans geëist hadden via onze open brief. Iets wat zo hard ontbrak tijdens de reguliere competitie en ons op die manier in een inhaalrace geduwd heeft. Het gevaar voor decompressie is nu wel heel groot, maar donderdag in Gent moet met dezelfde mentaliteit worden gespeeld willen we punten rapen.

Dus beste spelers, steek donderdag het mes nog maar eens tussen de tanden. Momenteel moeten we punten rapen. Op dat champagnevoetbal komen we tijdens de transferperiode in de zomer wel terug. Want binnen twee jaar herinnert iedereen zich nog de titel, maar niet meer de manier waarop. Tenzij een blauw-zwarte rechtsback in de cruciale wedstrijd zijn eigen doelman verschalkt. Zoiets vergeet je nooit meer. 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.