Spelersvakbonden laken werkwijze Anderlecht

VRIJDAG, 5 DECEMBER 2014, 13:09 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

De spelersvakbonden FIFPro en ACV Sporta hebben gereageerd op de 'zaak-Jason Eyanga-Lokilo'. Ze vinden de manier waarop Anderlecht jonge spelers probeert te binden, niet kunnen. "Ethisch is dit onverantwoord", zo klinkt het.


"We begrijpen dat clubs alles proberen te doen om hun jongen talenten te houden", zo opent Stijn Boeykens, secretaris van ACV Sporta. "Sinds het verboden is om spelers onder de 16 jaar een contract te geven, proberen clubs de wet te omzeilen. Ze doen dit door spelers via een burgerlijke wet aan zich te binden en zware sancties voor de ouders op te nemen. Ethisch is dit niet aanvaardbaar."

Anderlecht kwam recent in het nieuws omdat het vier jaar geleden met de ouders van Jason Eyanga-Lokilo een sterkmaking aanging. In ruil voor 75.000 euro verklaarden de ouders dat Jason op zijn zestiende een contract bij Anderlecht zou tekenen. Indien niet, dan stond hier een schadevergoeding van 450.000 euro tegenover. Die eist Anderlecht nu.

Paars-wit is echter niet de enige club die jongeren zo aan zich probeert te binden. Journalist Frank Van Laeken onthulde in de marge van de zaak-Lokilo dat Club Brugge werkt met leningen. Ouders krijgen geld, dat ze niet hoeven terug te betalen wanneer hun zoon op zijn zestiende een profcontract ondertekent. Doet hij dat niet, dan moeten ze die lening terugbetalen met interesten.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.