Strafschoppen voor Dummy's

DINSDAG, 3 DECEMBER 2013, 12:21 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Hoe scoor je een strafschop? Bij Anderlecht lijkt men het niet meer te weten en dus zocht La Dernière Heure raad bij twee specialisten. Walter Baseggio en Nenad Jestrovic maakten een handboek 'Strafschoppen voor Dummy's'.


1. Concentreer je
Zowel Jestrovic als Baseggio omschrijven 'concentratie' als het belangrijkste in het hele strafschopproces. "Zodra je de bal vast hebt, moet je in je hoofd klaar zijn om te scoren", aldus Jestrovic. "Even nadenken, weten waar je hem gaat plaatsen en dan trappen", aldus Baseggio.

2. Heb vertrouwen
"Er is altijd druk", zegt Baseggio. "Maar deze moet positief zijn, wetende dat je de talenten hebt om te scoren."

3. Blijf rustig
Massimo Bruno was uiterlijk gespannen toen hij zich opmaakte om zijn strafschop te trappen. Geen goed teken, zeggen de specialisten. Jestrovic nam altijd ruim zijn tijd. "Dat maakte de doelman zenuwachtig en ik had tijd genoeg om rustig na te denken wat ik zou doen."

4. Ken je tegenstander
Je moet op voorhand weten wat de doelman die tegenover jou staat doet en wat zijn sterke punten zijn. "Dan kan je hier over nadenken zodat je de juiste plaats kiest om je bal te trappen", zegt Baseggio.

5. Volg je instinct
"Ik heb altijd mijn instict gevolgd bij het nemen van een strafschop", vertelt Jestrovic. "Ik dacht vooraf niet te veel na. Je moet wel goed de doelman en zijn bewegingen aanvoelen."

6. Trainen, trainen, trainen
In tegenstelling tot wat velen zeggen vinden Jestrovic en Baseggio wel dat je strafschoppen kan trainen. Beiden bleven ze op training geregeld na om er te trappen. "Niet elke dag, maar voldoende opdat het een natuurlijk iets werd."
7. Stoor je ploegmaat niet
Toen Bruno zich zondag klaarmaakte om te trappen, kwam Aleksandar Mitrovic de bal vragen. "Kan niet", zegt Baseggio. "Als diegene die vooraf is aangeduid de bal opneemt, mag hij niet meer gestoord worden door zijn ploegmaats."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.