Waarom de Musonda's naar Chelsea trekken

WOENSDAG, 27 JUNI 2012, 10:24 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

De overgang van de broertjes Musonda naar Chelsea veroorzaakte de voorbije weken de nodige ophef bij Anderlecht. Sport/Voetbalmagazine zocht uit waarom het trio vertrok en kwam tot twee conclusies: ongoocheling en interesse.


Interesse

Charly Junior, de jongste van de drie, wordt pas in oktober 16 jaar en kan pas dan een profcontract tekenen bij Anderlecht. De Europese topclubs weten dit en probeerden allemaal om hem te overtuigen. Zo bezochten Charly junior en senior samen met Johan Boskamp het trainingscentrum van Barcelona. Ze raakten onder de indruk van de begeleiding, maar hapten niet toe omdat Barca enkel Charly Junior wilde aantrekken en niet broers Tika en Lamisha.

Hetzelfde verhaal bij Manchester City. De Engelse kampioen schakelde Vincent Kompany in om de Musonda's te overtuigen. De drie broers waren met hun moeder aanwezig bij de kampioenswedstrijd van City en vierden zelfs mee op het veld. Opvallende persoon naast hen: Pierre Kompany, vader van Vincent. Maar omdat City enkel Junior wilde, besloot vader Charly om de gesprekken stop te zetten. Hij wilde absoluut zijn familie samenhouden.

Daarop kwam Chelsea op de proppen. Vier jaar geleden liet toenmalig directeur Frank Arnessen zich al ontvallen dat Charly Junior, toen amper 12 jaar, één van de drie Belgen was die hij volgde (Romelu Lukaku en Dennis Praet waren de andere twee). Arnessen is intussen weg bij Chelsea, maar hoofdscout Piet de Visser en technisch directeur Michael Emenalo (een goede vriend van Boskamp) zitten er nog steeds.

Ontgoocheling

Een tweede reden die meespeelde, is het feit dat de familie Musonda ontgoocheld is over de sportieve kansen die Lamisha en Tika dit seizoen kregen. Een jaar geleden tekenden beide een profcontract. Lamisha werd overgeheveld naar de A-kern en Tika naar de beloften.

Terwijl Lamisha in de voorbereiding geregeld speelkansen kreeg, verzamelde hij tijdens het seizoen geen speelminuten bij het eerste elftal. Nochtans kwamen andere jongeren zoals Kabasele, Badibanga en Lukaku wel aan bod. Tika liep dan weer een grote teleurstelling op tijdens het gereputeerde toernooi van Viareggio, waar ook Lamisha geen zekerheid was.

Het afscheid

Intussen deed Anderlecht er alles aan om de familie gunstig te stemmen. Zo kreeg Charly Junior een badge om zich, net als de spelers van de A-ploeg en beloften, vrij te bewegen in Neerpede. Dit wekte enige afgunst. Voor moeder Musonda regelde Anderlecht een job in het Sint-Niklaasinstituut. Zij en haar zus volgden er ook taallessen Frans.

Desondanks besloot de familie in te gaan op het bod van Chelsea. De club voelde nattigheid toen vader Charly zijn activiteiten op de school afzegde (ook daar coördineerde hij het materiaal van de club) en de twee vrouwen hun taalcursus stopten. Zekerheid kwam er echter pas nadat Matthias Bossaerts op twitter Charly Junior feliciteerde met zijn transfer.

Bron: Sport/Voetbalmagazine



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.