Vijf vragen over blessure en comeback Vargas

VRIJDAG, 28 OKTOBER 2011, 13:50 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Diverse media trekken dezer dagen te rade bij specialisten over de blessure van Ronald Vargas. Zo ook Het Laatste Nieuws. Zij gingen praten met bondsdokter Kris Van Crombrugge, die ook orthopedist is. "Dit kan het einde zijn."


Het Laatste Nieuws legde Van Crombrugge vijf vragen voor over Vargas' nieuwe blessure.

1. Was een operatie met de patellapees-methode de juiste keuze?
Toen Vargas zich in februari tegen Genk blesseerde, opereerde dokter De Clerq hem met de patellapees-methode. Hierbij wordt een deeltje van de patellapees weggenomen omde knie te versterken.
Van Crombrugge: "Deze keuze is logisch, maar verzwakt natuurlijk de patellapees. Dat kan dus zeker de reden zijn, maar ook een ontsteking op die patellapees als oorzaak is een mogelijkheid. En er is ook een kans dat het toeval is."

2. Heeft Vargas te vroeg hervat?
Zeven maanden nadat hij zijn blessure opliep, werkte Vargas zijn eerste groepstraining af. Drie weken later kreeg hij zijn eerste wedstrijdminuten.
Van Crombrugge: "In principe is dat zeker niet te vroeg. De regel is dat je gedurende zes maanden geen contactsport mag uitoefenen, dat is in deze dus gerespecteerd. Er was blijkbaar ook geen enkel probleem toen Vargas de trainingen hervatte. De knie is na zes maanden in principe niet zwakker dan hij na bijvoorbeeld twee jaar zou zijn."

3. Kan zijn reis naar Venezuela invloed gehad hebben?
Drie weken geleden reiste Vargas naar zijn vaderland voor interlandvoetbal. Hij speelde niet, maar het was een vermoeiende reis. Zo duurde zijn terugkeer liefst vijftien uur.
Van Crombrugge: "Zo'n vliegreizen kunnen fysiek en ook mentaal heel erg belastend zijn. Als je al vermoeid bent, maakt dat de kans op een scheur groter. Zeker als er eventueel al sprake was van een ontsteking op die patellapees."

4. Zal zijn knie altijd een pijnpunt blijven?
Sinds Vargas in België is, kampt hij altijd al met blessures.
Van Crombrugge: "Het is positief dat zijn kruisbanden niet geraakt zijn, maar ondertussen is zijn knie wel al zwaar gehavend. En dat heeft op termijn zeker serieuze gevolgen. Hij kan weer op niveau komen, maar door die combinatieletsels wordt het wel een complexe zaak. De kans bestaat altijd dat hij hervalt."

5. Kan Vargas' carrière voorbij zijn?
Meteen na zijn nieuwe blessure werden vraagtekens geplaatst bij Vargas' verder carrière. Speler en club wuiven deze snel weg.
Van Crombrugge: "De kans bestaat dat dit het einde betekent. Misschien niet als voetballer, maar wel als speler op topniveau. Sowieso zal zijn sprongkracht al minder zijn bijvoorbeeld. Het wordt voor hem bang afwachten."

Bron: Het Laatste Nieuws



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.