Rode duivels mogen blijven dromen van EK

ZATERDAG, 8 OKTOBER 2011, 01:15 - WauteRSCA

Na het pijnlijke puntenverlies in Azerbeidzjan, hadden de Rode Duivels hun lot niet meer in eigen handen. Vrijdagavond hadden ze dan ook geen andere optie dan te winnen van Kazachstan en te hopen dat Duitsland won in Turkije.

Coach Leekens had de boodschap begrepen, want hij stuurde een erg aanvallend team het veld op. Naast De Camargo, Hazard, Mertens en Witsel mocht ook Dembele nog eens tonen waarom hij bij Fullham (voorlopig) Bryan Ruiz (ex Gent en Twente) op de bank houdt.

Hoewel de Belgen vanaf de eerste minuut de bal monopoliseerden en de bezoekers achteruit dwongen, duurde het ruim een halfuur vooraleer de brilscore werd weggeveegd. Na een domme overtreding van Karpovitsj werd de bal op de stip gelegd. Ervaren rot Timmy Simons nam het geschenk dankbaar in ontvangst: 1-0.

Niet veel later sneed Hazard door de bezoekende defensie alvorens ook de doelman te omspelen en de score te verdubbelen. Twee doelpunten in drie minuten zorgden ervoor dat de Belgen met een comfortabel gevoel de rust ingingen.

De wedstrijd was zo goed als gespeeld, maar dat verhinderde Hazard en co niet om het thuispubliek nog wat te verwennen. De bezoekers werden ook na de rust weggeblazen. Liginovski wist een stevige kopbal van De Camargo nog te pareren, maar was kansloos tegen de rebound van Kompany. Het publiek genoot en ging helemaal uit de bol toen ze via het thuisfront vernamen dat Müller Duitsland op een 0-2 voorsprong had gebracht in en tegen Turkije.

Op het uur werd de wedstrijd ontsierd door een gemene tackle van Kurgulin, die terecht rood kreeg. Mignolet, die in de eerste helft al werkloos was, had ook in de tweede helft gerust een dutje kunnen doen, want het leer kwam zelden of nooit in zijn buurt.

Terwijl Turkije de 1-2 scoorde bleef België de wedstrijd perfect onder controle houden. Bij momenten leek het wel alsof de Belgen meer hoekschoppen verzamelden dan de Kazakken balcontacten. De belegering op het doel van Ligerovski bleef voortduren en uiteindelijk werd de niet eens zwak spelende doelman door een eigen ploegmaat verschalkt: 4-0.

De late 4-1 op strafschop kon de sfeer niet meer verpesten. Enkele minuten voordien had Duitsland de 1-3 gescoord. Een vermijdbare gele kaart voor Van Buyten, die zo de laatste speeldag mist, was het enige minpuntje van een mooie voetbalavond.

België telt nu één punt meer dan Turkije. Op de slotspeeldag (Duitsland-België en Turkije-Armenië) volstaat het dus voor de Belgen om het resultaat van de Turken te evenaren. Indien België verliest van Duitsland en Turkije een punt pakt tegen Armenië, is België uitgeschakeld op basis van de onderlinge confrontaties. De laatste speeldag wordt nu dinsdag afgewerkt.