Baglio: "Mbokani kan eindelijk weer lachen"

WOENSDAG, 5 OKTOBER 2011, 13:36 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

In Sport/Voetbalmagazine praat Fabio Baglio, de manager van Dieumerci Mbokani, vandaag over de zware weken van zijn poulain. "Toen hij scoorde in Moskou zag ik hem voor het eerst sinds de dood van David opnieuw lachen."


"Toen Dieumerci die bal binnenknikte, huiverde ik over heel mijn lichaam", aldus Baglio, die de jonste jaren van louter manager uitgroeide tot een echte vertrouwenspersoon voor Mbokani. "Hij had die goal écht nodig om zijn moreel op te knikken. Laat ons hopen dat die goal voor hem een soort keerpunt vormt."

De voorbije weken ging Mbokani immers door een hel. "De dood van David was een mokerslag voor het gezin. De zwangerschap van David was vrij woelig verlopen. Het jongetje kwam drie maanden te vroeg ter wereld en heeft een hele tijd in de couveuse moeten blijven. Na een paar maanden leek alles goed te komen en konden ze zelf voor hun kindje zorgen. Net op het moment dat je als ouder stilaan gerust bent dat het allemaal wel in orde zal komen, slaat het noodlot toe."

Veel steun

Volgens Baglio had Mbokani in deze moeilijke periode erg veel aan alle steunbetuigingen van Anderlecht en aan het voetbal. "De club heeft er echt alles aan gedaan om Mbokani te ondersteunen in die moeilijke periode. Het bestuur, de staf, de ploegmaats, tot zelfs de terreinverzorgers: iedereen heeft op zijn manier Dieumerci een hart onder de riem gestoken."

"Maar ook de solidariteit vanuit andere clubs en het onlinerouwregister, getekend door duizenden supporters, betekenden veel voor hem." Twee dagen na Davids dood trainde Mbokani ook weer mee met de groep. Logisch, vindt zijn manager. "Dieu is een echt voetbaldier. Het voetbal heeft hem alles gegeven in het leven, dus het is begrijpelijk dat hij zich volledig op het spelletje gooit."

Sportief fiasco

Het voorbije jaar was voor Mbokani al niet gemakkelijk geweest. Zijn droomtransfer naar Monaco werd een fiasco en ook bij Wolfsburg vlotte het niet. "Mbokani ging alles kapot spelen in het prinsdom, maar geremd door blessures kwam daar weinig van in huis", aldus Baglio.

"Bij Wolfsburg begon hij onder Steve McClaren, die sterk in hem geloofde, als titularis. In maart werd de Engelsman echter aan de kant geschoven en zijn opvolger, Felix Magath, gooide alles weer om. Mbokani had hij niet meer nodig, maar zo waren er nog een tiental spelers. De Belgische pers heeft van hem een alleenstaand geval gemaakt, maar dat klopt niet."

Geen rotte appel

Wolfsburg lichtte de optie in Mbokani's contract niet en ook Monaco was hem liever kwijt dan rijk. Het sein voor Anderlecht op de proppen te komen. "Het feit dat hij meteen bij Anderlecht terechtkon, bewijst dat Dieu helemaal geen gedragsprobleem heeft", verwijst Baglio naar de slechte reputatie van Mbokani. "Een club als Anderlecht zal heus geen rotte appel terughalen."

"Oké, hij was niet altijd de ideale schoonzoon, maar vergeet ook niet wat hij al allemaal meegemaakt heeft. Op zijn negentiende is hij van Congo naar België gekomen en het is allemaal heel snel gegaan. Te snel. Zijn succes trok de verkeerde mensen aan. Sommige van zijn nieuwe vrienden maakten van hem een superster."

Zijn huwelijk met Marlène heeft Mbokani weer op het rechte pad gebracht. "Marlène is een heel lieve vrouw die honderd procent achter hem staat. Hun band is heel sterk. Sinds hij getrouwd is, leeft Dieumerci voor zijn gezin. Hij beseft nu dat het leven ook bepaalde verantwoordelijkheden met zich meedraagt."

Dollen met ploegmaats

Hoewel er niets is wat zo moeilijk slijt als de dood van je kind, begint het stilaan beter te gaan met Mbokani. "Het drama van deze zomer laat littekens na, maar hij wordt toch stilaan weer de oude. Ik zag hem in Moskou al voorzichtig dollen met wat ploegmaats", besluit Baglio. "Maar de goal die hij daar scoorde, was er één voor David."

Bron: Sport/Voetbalmagazine



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.