"Anderlecht is als familie geweest voor Mbokani"

DINSDAG, 4 OKTOBER 2011, 12:00 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Verschillende kranten pakken vandaag uit met het verhaal hoe Anderlecht Dieumerci Mbokani bijstond na het overlijden van zijn zoontje. Paars-wit deed alles om zijn spits te steunen, zo benadrukken zowel club als familie.


Steegen: "Anderlecht staat altijd voor hem klaar"

Dat Mbokani er na de dood van zijn zoontje David zo snel weer staat, verbaast perswoordvoerder David Steegen niet. "Zijn sterke start is het resultaat van een zeer intensieve begeleiding. Dieumerci is een gevoelsmens en na de dood van zijn zoontje kon hij op bijzonder veel hulp rekenen, van zijn vrouw die zijn grote steun en toeverlaat is, en het mag gezegd: ook van de mensen van Anderlecht."

"Zo heeft Peter Smeets van de sociale cel het hele papierwerk van de begrafenis van Mbokani's zoontje voor zijn rekening genomen. Ik heb dan weer alle steunbetuigingen van de fans in een boek verzameld, wat hem enorm heeft geraakt. Als Dieu vandaag al zo beslissend is, dan wel omdat hij het gevoel kreeg dat wij hier bij Anderlecht altijd voor hem klaarstaan."

Odoi: "Alle spelers zijn naar begrafenis geweest"

Denis Odoi maakt Mbokani dagelijks mee op het trainingsveld. Hij zag Mbokani veranderen van een emotioneel wrak vlak na Davids dood tot iemand die de jongste dagen weer kan dollen. "Op de club merk ik nog maar weinig van zijn verdriet", aldus Odoi.

"Mbokani heeft duidelijk veel kracht geput uit de massale steunbetuigingen na de dood van zijn zoontje. Wij zijn met de spelers bijvoorbeeld allemaal naar de begrafenis geweest, voor hem een groot gebaar, terwijl de oude bekenden van de club sterk op hem ingepraat hebben."

Smeets: "Ik stond die nacht nog bij hem"

Peter Smeets, hoofd van het sociaal departement bij Anderlecht, was na het overlijden van David meteen bij Mbokani. "Ik logeerde die avond in Brussel", aldus Smeets, die in Limburg woont. "Om half één ging mijn gsm af. Op het schermpje van mijn gsm zag ik de naam van Mbokani verschijnen. Ik ben onmiddellijk naar het Erasmusziekenhuis gegaan."

"Je wil helpen, maar je ziet dat baby'tje, vier dokters die het nog proberen te redden en een ontredderde familie. Dan sta je voor een stuk machteloos, je kan alleen een schouder aanreiken om op uit te huilen. Dat heb ik gedaan voor Dieu, terwijl Lily zich ontfermde over haar zus Marlène. We hebben de hele nacht in de kliniek doorgebracht, samen met Dieu's manager Fabio Baglio."

"Voor Dieumerci was het belangrijk dat er die eerste nacht iemand van de club was om hem te ondersteunen", vervolgt Smeets. "De volgende ochtend is de club meteen in actie geschoten. Herman Van Holsbeeck heeft daar een heel belangrijke rol in gespeeld. Hoewel we die avond een heel belangrijke wedstrijd tegen Bursaspor, is hij nog naar het ziekenhuis gekomen. Iets wat Mbokani erg geapprecieerd heeft."

Smeets heeft namens Anderlecht ook de begrafenis van de kleine David geregeld. "Normaal doet de familie dat, maar in dit geval ging het om een speler die ver van zijn familie verwijderd is. Op dat moment is de club de familie van de speler. Anderlecht heeft soms de naam van een kille club, maar op zo'n momenten zie je dat het een echte familieclub is. De traditie wil dat er een afscheidsavond komt voor de familie. Daar hebben we de jeugdacademie voor opengesteld. We hebben ook de begrafenis geregeld en we hebben een koffietafel georganiseerd in het stadion."

Smeets heeft nog steeds dagelijks contact met Mbokani."Het gaat beter en beter. Hij praat weer meer en meer over de dingen van vroeger, op training zie je ook weer een glimlach. Stilaan voelt hij zich weer goed en dat begin je ook te zien op het veld."

Schoonzus Lily: "Dieu spreekt enkel over Anderlecht"

Wie de voorbije weken ook een grote steun en toeverlaat was voor Mbokani, was zijn schoonzus Lily. "Dieumerci heeft de dood van zijn zoontje nog niet verwerkt", zo vertelt ze. "Maar voetbal is zijn job. Dat beseft hij. Gelukkig is hij goed omringd. Soms is hij neerslachtig en mist hij David. Maar het begint te gaan."

"Over wat gebeurd is, spreken we niet veel. Marlène en Dieu hebben nog een tweede kleintje, daar trekken ze zich aan op. Eigenlijk spreekt Dieu alleen nog over Anderlecht. Hij wil iets doen voor de club, die hem de voorbije tijd heel goed omringd heeft."

Echtgenote Marlène: "Goals hebben veel deugd gedaan"

Ook Mbokani's echtgenote Marlène komt kort aan het woord. "Dieumerci heeft mijn steun nodig. We kunnen goed naar elkaar luisteren. Dat is ook de reden waarom we getrouwd zijn. We hebben moeilijke momenten meegemaakt, maar die goals tegen Lokomotiv Moskou en Genk hebben hem veel deugd gedaan."

Het doelpunt in Moskou droeg Mbokani op aan zijn vrouw en aan David. "Hij had al een doelpunt opgedragen aan onze oudste zoon (Dieumerci Junior, roepnaam Jess) en wilde ook voor David scoren, maar bij Wolfsburg is dat niet gelukt."

Bron: Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg





Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.