Clement: "Sprongkracht Mbokani is abnormaal"

DINSDAG, 4 OKTOBER 2011, 11:22 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Dieumerci Mbokani maakte tegen Lokomotiv Moskou en RC Genk twee kopbalgoals. Het viel vooral op hoe hoog hij sprong. Het Belang van Limburg trok voor enige duiding naar Philippe Clement, vroeger ook een notior kopbalspecialist.


"De specialiteit van Mbokani is abnormaal", zo begint Clement, die momenteel de verdedigers van Club Brugge traint. "Om te scoren zoals hij, heb je vier dingen nodig: een goede plaatsing, prima timing, sterke sprongkracht en stevig kopspel."

"De combinatie is zeldzaam. Spelers met Afrikaanse roots hebben door hun atletische lichaamsbouw en souplesse doorgaans meer sprongkracht, maar koppen niet beter."

Oefening baart kunst

Volgens Clement kan je kopspel erg verbeteren door veel en juist te trainen. "Met veel training kan je wonderen verrichten", zo stelt hij. "Jeugdvoetballers trainen nog te weinig op de détente, ik profiteerde van mijn jaren in het basketbal. Edi Krncevic was er erg goed in, evenals Rune Lange, al sprong die niet zo hoog."

In zijn carrière als voetballer scoorde Clement erg veel met het hoofd. Wat is zijn ultieme tip? "Je moet de verdedigers op het verkeerde been zetten en op het juiste moment loskomen van je bewaker."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.