Musonda's: "Op Anderlecht voelen we ons thuis"

MAANDAG, 20 JUNI 2011, 13:18 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Fier kondigde Anderlecht vrijdag aan dat het de broertjes Musonda weet te behouden. Het Nieuwsblad sprak met de drie toptalenten en hun vader. “Het is onze grote droom om ooit samen in de eerste ploeg van Anderlecht te spelen.


“Papa en mama Musonda hebben goed werk geleverd. Hun zonen hebben alle drie veel talent, maar de jongste is onze diamant. Het is belangrijk dat we deze jongens op lange termijn bij Anderlecht kunnen houden”, zo klinkt het uit de mond van Herman Van Holsbeeck. Ook de familie Musonda is blij met de genomen beslissing.

“Anderlecht is de club waar we ons thuis voelen”, zo legt vader Charly Musonda uit. “Ik werk hier nog altijd als materiaalman en dus was hier blijven de beste keuze.” Nochtans stonden de Europese topclubs te drummen om vooral Charly Jr. binnen te halen. Chelsea, Barcelona en vooral Arsenal visten echter achter het net. “Het was niet meer normaal. Op den duur vroeg mijn vrouw zelfs om van gsm-nummer te veranderen, want mijn telefoon stond nooit meer stil.”

In de media verschenen berichten dat Charly Jr. een kijkje was gaan nemen bij Arsenal. “Maar dat is niet waar, er was alleen telefonisch contact”, zo zegt de 14-jarige middenvelder zelf. “Natuurlijk was ik gevleid door de interesse, maar ik wil me eerst bewijzen bij Anderlecht. Deze club is als familie voor mij en ik wilde ook graag samenblijven met mijn broers.”

”We hebben alle drie onze grote momenten”

Als jongste van de drie mag Charly Jr. dan wel het grootste talent genoemd worden, volgens Tika zijn hijzelf en Lamisha ook uitstekende spelers. “Charly Jr. heeft de meest uitdagende stijl. Hij trekt tegenstanders naar zich toe en dribbelt dan. Voetballiefhebbers houden van dat spektakel, maar Lamisha en ikzelf hebben ook onze grote momenten, hoor.”

Volgens hun vader hebben ze alle drie hun eigen profiel en kwaliteiten. “Tika is in defensief opzicht de beste. Hij kiest goed positie en heeft een goeie passing, maar zijn kopspel moet nog beter”, aldus Charly, die zelf ook een verdedigende middenvelder was.

“Lamisha heeft veel snelheid, maar hij moet dan weer krachtiger worden. Wat Charly Jr. betreft: die heeft nog een groeischeut nodig, maar hij heeft wel voetbalhersenen. Hij leest het spel heel goed. Door dit nieuwe contract hebben ze nu tijd om zich te bewijzen bij Anderlecht.”

”Papa geeft ons veel goede raad”

Lamisha maakt volgend seizoen volwaardig deel uit van de a-kern. Na vijftien jaar speelt er opnieuw een Musonda in het Astridpark. “Ik vind dit een hele eer. Ik wil graag in de voetsporen treden van mijn vader, die hier een grote middenvelder is geweest. Vroeger moesten we video's van hem bekijken, maar daarmee is hij gestopt. (lacht) Papa geeft ons wel nog goede raad.”

Onder meer inzake school doet hij dit. Alle drie studeren de Musonda’s immers nog. “Een noodzakelijk kwaad, hè. Ik speel liever voetbal”, aldus Charly Jr. Dankzij Anderlecht is het wel goed te combineren: “Ik zit in het vijfde middelbaar samen met Tika, want ik heb een jaar gedubbeld. We zitten wel in het Purple Talents Project van Anderlecht”, zo vult Lamisha aan.

"We zijn fan van Barcelona"

Zoals alle jonge voetballertjes hebben ook de Musonda-broers idolen. "We zijn fan van onze papa en daarnaast supporteren we ook allemaal voor Barcelona. Het beste team ter wereld", zo klinkt het weinig verrassend uit Tika's mond. "Ik heb het vooral voor Busquets." Charly Junior vult aan: "Xavi en Iniesta vinden wij ook geweldig en Piqué is ook een sterke verdediger."

En Romelu Lukaku? "We zijn vooral goeie vrienden van Romelu, maar hij is natuurlijk ook een voorbeeld. Al vind ik wel dat al die mediaheisa overdreven is. Dat zorgt voor extra druk en daar moet je mee om kunnen."

"We komen niet zo vaak in Zambia"

Net als Charly bezitten Lamisha, Tika en Charly Jr. de Zambiaanse nationaliteit. Omdat ze in België geboren zijn, zijn ze ook Belg. Dit kan ook hen in de toekomst voor de keuze stellen tussen twee nationale ploegen.

"Zambia heeft mij eens geselecteerd voor een jeugdinterland. Ik vond dat een eer, maar mijn keuze is nog niet definitief. De Rode Duivels hebben tegenwoordig ook een sterke ploeg", aldus Lamisha. "En ik speel alleszins voor de jeugdploegen van België", zo vult Charly Jr. aan.

"We komen trouwens niet zo veel in Zambia. Veel familieleden wonen ook in Engeland en de Verenigde Staten", besluit Tika.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.