Anderlecht op weg naar ijskoud Sint-Petersburg

DINSDAG, 30 NOVEMBER 2010, 09:41 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Vlaanderen werd vandaag wakker onder een laagje sneeuw, maar dit is nog heel wat anders dan wat Anderlecht in Sint-Petersburg wacht. Daar is het momenteel -15° en een gevoelstemperatuur van -19°. Niet ideaal om te voetballen.


In De Morgen waarschuwt Anderlecht-dokter Kristof Sas dan ook voor blessures. "Zelfs bij de temperaturen van de laatste dagen in België was het risico op blessures groter dan normaal. Maar in Rusland wordt het nog een stuk erger."

"De combinatie van min 15 graden en een hard veld in slechte staat, zorgt voor een unieke combinatie factoren die erg gevaarlijk is voor blessures. Iets ergers is er eigenlijk niet. Om te vermijden dat je adem afgesneden wordt bij min 15, zou je permanent door je neus moeten ademen", aldus Sas.

Wie het morgen extra zwaar zal hebben, zijn de wisselspelers. "Zij zullen zich regelmatig moeten opwarmen, want we moeten absoluut vermijden dat een speler 'koud' in het veld komt. Maar het moet gedoseerd gebeuren, want ze mogen niet bezweet weer op de bank gaan zitten. Het zou het beste zijn om dan warme dranken als thee te drinken, maar niet alle spelers verdragen dat."

Volgens Sas schuilt het gevaar niet alleen tijdens de wedstrijd, maar ook erna. "Na hun terugkeer naar België zullen de spelers ook moe en verzwakt zijn door de koude. En dat maakt ook het risico op een verkoudheid of griep weer groter", zo besluit hij.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.