Wat u moet weten over Athletic de Bilbao

VRIJDAG, 18 DECEMBER 2009, 14:20 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Athletic de Bilbao is uit de trommel gekomen als tegenstander van Anderlecht in de 16e finales van de Europa League. We stellen de Spanjaarden graag aan u voor. In de poulefase werd Bilbao tweede achter Werder Bremen.


Athletic de Bilbao werd opgericht in 1898. Samen met Real Madrid en Barcelona is het de enige ploeg die sinds 1928 in de Primera Division speelt. De club huldigt het heilige pricipe om alleen met Baskische spelers te voetballen.

In de competitie eindigde Bilbao vorig seizoen dertiende. Het haalde wel de finale van de Spaanse beker. Omdat bekerwinnaar Barcelona zich plaatse voor de Champions League, mocht verliezend finalist (4-1) Bilbao naar de Europa League. In de huidige competitie staat Bilbao zevende met 23 punten uit 14 matchen.

Europees kunnen de Basken een mooi parcours voorleggen. In de laatste voorronde werd gewonnen van Young Boys Bern en na ook Tromso gewipt te hebben, plaatste het zich voor de poules. Daarin bleek Werder Bremen te sterk (1-3 en 0-3 verlies). Tegen Nacional Madeira (2-1 en 1-1) en Austria Wenen (2 x 3-0 winst) werden wel punten gepakt. Bilbao eindigde zo tweede met tien punten.

De Basken namen het al wel vijf keer op tegen een andere Belgische club. De laatste keer dat Athletic de Bilbao tegen een Belgische ploeg speelde, was in 2004. Toen won het met 1-7 van Standard. De enige Belgische ploeg die er in slaagde Bilbao uit te schakelen, was Beveren in het seizoen 1986-87.

De bekendste spelers bij de Baskische ploeg zijn aanvoerder Joseba Extebarria, topschutter Fernando Llorente en jong talent Iker Muniain. Joseba Extebarria speelde 53 interlands voor Spanje, maar kwam dit seizoen nog niet veel in actie. Fernando Llorente is de topspits van Athletic Bilbao. Vorig seizoen was hij goed voor 13 competitiedoelpunten. In deze jaargang zit hij aan drie. Llorente speelde ook al vijf keer voor het Spaans nationaal elftal en scoorde daarin twee keer. Iker Muniain (16), een leeftijdsgenoot van Romelu Lukaku, is niet zo doeltreffend als Lukaku (2 goals), maar zijn spel wordt vergeleken met dat van Fernando Torres.

Opgericht: 1898
Stadion: San Mamés (39.750)
Bijnamen: Rojiblancos, Los Leones
Trainer: Joaquín Caparros (sinds 2007)
Palmares: 8x Spaans kampioen, 23x Spaans beker gewonnen, 1x Spaanse Supercup, 1x finalist van Uefa Cup
Basisopstelling: Gorka Iraizoz, Koikili, Mikel Dominguez, Fernando Amorbieta, Andoni Iraola, David Lopez, Pablo Orbaiz, Javi Martinez, Markel Susaeta, Francisco Yeste, Fernando Llorente.
Bankzitters: Iker Muniain, Armando, Oscar De Marcos, Xaber Etxeita, Diaz De Cerio, Xabi Castillo

Belgisch verleden:
- 1964-65: Bilbao - Antwerp: 2-0 en1-0
- 1976-77: Bilbao - RWDM: 1-1 en 0-0
- 1985-86: Bilbao - Club Luik: 1-0 en 3-1
- 1986-87: Bilbao - Beveren: 1-3 en 2-1
- 2004-05: Bilbao - Standard: 7-1



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.