"Vanden Stock was een topman en een goed mens"

ZONDAG, 20 APRIL 2008, 12:14 - Sporzafanaat
Anderlecht-Online No Image Found

Ook Club Brugge-voorzitter Michel D'Hooghe, Paul Van Himst, ex-speler en ex-coach van Anderlecht en Frank Vercauteren zijn aangeslagen na het overlijden van Constant Vanden Stock.


"Ik ben erg aangedaan door het overlijden van Constant Vanden Stock", zegt Club Brugge-voorzitter Michel D'Hooghe. "Constant Vanden Stock was de nummer één van het Belgische voetbal. Hij was een groot man en heeft veel betekend voor onze sport", zegt D'Hooghe aan Sporza.

"Constant heeft me veel geholpen bij het begin van mijn carrière als bondsvoorzitter. Ik was toen pas 41 jaar. Hij heeft me de weg gewezen en heeft mijn kandidatuur gesteund", aldus D'Hooghe.

Ook Paul Van Himst heeft Constant Vanden Stock goed gekend. "Hij was op alle gebieden een topman", zegt Van Himst. Twee mannen hebben Anderlecht groot gemaakt: Albert Roosens en Constant Vanden Stock. Constant gaf Anderlecht de impulsen die het nodig had. Zijn grootste kwaliteit was dat hij diplomatisch was, een topper als zakenman. Constant zag ook altijd ver vooruit."

"Onze band werd wel onderbroken door wat incidentjes. Toen ik wegging bij de club waren er wat frustraties. Maar hij was een goed mens."

Constant Vanden Stock betaalde in 1989 90 miljoen frank aan Club Brugge voor Marc Degryse. "Die 90 miljoen hield hem wakker", zegt Degryse in Het Nieuwsblad. "Constant vertelde me later dat hij verschillende nachten niet geslapen had. Maar toen ik in de Champions League tegen PSV de beslissende goal voor de groepsfase maakte, zei hij dat ik een deel van mijn transfersom had terugverdiend."

"Hij was belangrijk voor mijn carrière, maar ook voor het Belgisch voetbal", zegt Degryse in een reactie aan Sporza. "Men zegt dat voorzitters weinig van voetbal kennen, maar hij was een grote uitzondering."

Frank Vercauteren maakte als speler de gouden jaren mee onder Constant Vanden Stock. "Net als meneer Petit van Standard stuurde Constant met zijn visie ons beleid", weet Vercauteren in Het Nieuwsblad. "Hij kwam vaak als eerste met nieuwe dingen af, waar anderen dan pas jaren later ook opsprongen. Constant dwong respect af door zijn voetbalkennis."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.