Anderlecht verliest boegbeeld met 'Monsieur Constant'

ZATERDAG, 19 APRIL 2008, 18:26 - andy
Anderlecht-Online No Image Found

Zaterdagmiddag is Constant Vanden Stock, erevoorzitter van Anderlecht, op 93-jarige leeftijd overleden. Hij heeft er een carrière opzitten als voetballer, manager, trainer, zakenman en maakte van paars-wit een Europees topteam.


Constant werd geboren op 13 juni 1914, en speelde al op tienjarige leeftijd bij de jeugdploegen van Anderlecht. Toen hij 14 werd stopte hij met school en ging hij werken in het café en de brouwerij – de befaamde Belle-Vue - van zijn ouders die hij later aan Interbrew verkocht. Het was door deze link dat Belle-Vue jarenlang de vaste shirtsponsor van Anderlecht was.

In 1943 stopte hij zijn carrière als speler en was hij enkele jaren bestuurder bij Vorst. In 1958 werd hij selectieheer van de nationale ploeg, een positie die hij tien jaar lang behield. Het was pas in 1971 dat Constant voorzitter werd van paars-wit. Hij nam toen over van Albert Roosens. Onder 'Monsieur Constant' behaalde de club zijn grootste successen. Het won tien landstitels, zeven Belgische bekers, twee Europese bekers voor Bekerwinnaars en de UEFA Cup. Als voorzitter bracht hij namen als Robbie Rensenbrink, Juan Lozano en Michel Verschueren naar Anderlecht.

De enige smet op zijn blazoen is wellicht de omkoopaffaire in de jaren 80. Hij zou zowel Europees als in de Belgische competitie in enkele matchen de scheidsrechters benaderd hebben. Uiteindelijk werden enkel voor de halve finale van de UEFA Cup in 1984 tegen Nottingham Forest bewijzen gevonden. Vanden Stock zou via een tussenpersoon de scheidrechter een miljoen "geleend" hebben.

In '96 hield hij het voorzitterschap voor bekeken en gaf hij de fakkel door aan zijn zoon Roger Vanden Stock. Zelf bleef Constant wel nog erevoorzitter. In die functie bleef hij nauw betrokken met de dagelijkse werking van de club. Ook kreeg het clubstadion zijn naam als eerbetoon.

Hij was ook één van de genomineerden voor het Canvas-programma “De Grootste Belg”.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.