Sparta - Anderlecht: 2-1

WOENSDAG, 14 JANUARI 2004, 20:45 - Michaël

Anderlecht heeft de finale tegen Sparta Praag verloren. De eerredder kwam van Vincent Kompany. De jeugd deed het in het algemeen heel goed, vooral in de tweede helft.

In de eerste minuut kwam Deschacht in de problemen maar er was geen doelgevaar. In de 3e miuut kwam Anderlecht voor de eerste keer naar doel en versierde een hoekschop. Vanaf dan was de wedstrijd in evenwicht, evenwel zonder al te veel kansen voor beide ploegen.
Anderlecht begint wel meer te drukken maar de passen komen niet zuiver aan. In de 13e minuut was er druk van Sparta maar de verdediging kon de bal makkelijk wegwerken. Wel blijft de tegenstander drukken en versierden ze een hoekschop. Sparta blijft drukken en in de 15e minuut scoorden ze ook maar de goal werd (onterecht?) afgekeurd. In de counter was Anderlecht echter heel dicht bij een doelpunt maar de keeper stond in de weg.
Vooral Deschacht speelt een goede wedstrijd. In de 22e minuut ,vlakbij de 16 meter, werd er een overtreding begaan op Seol maar de sheids floot geen vrije teap. Wel kwam Sparta aanzetten en Deman kon gelukkig nog de bal in hoekschop brengen. Sindsdienkomt Sparta beter in de wedstrijd en speelt Anderlecht voorzichtiger.
De Anderlechtse verdediging kan goed stand houden, alleen bij de spitsen loopt het niet vlot. De ballen komen moeilijk aan en ze geraken niet door de verdediging van Sparta. En in 30e minuut scoorde Praag een prachtig doelpunt via een omhaal. Dit moest normaal gezien wel een haalbare bal geweest zijn voor Peersman: 1-0.
In de 34e minuut kwam Anderlecht eindelijk nog eens aan het doel van Sparta dreigen maar direct er na kan Sparte al de bal naar voor brengen.
Anderlecht kreeg na een fout op Hendrikx een vrij schop vlak rond de 20 meter. Deman trapte maar aarzelde te veel, het was een aardige kans ... . Rond de 40e minuut kwam sporting na een vrije trap van Sparta aardig aanzetten lanks de rechter kant maar helaas was de voorzet minder. In de counter kon Sparte wel bijna scoren maar de bal belande nog juist naast het doel. Eindelijk begint er vaart in de wedstrijd te komen. Vlak voor rust kwam Seol wel goed aanzetten op links maar werd geduwd door de verdiger en kreeg geen vrije trap. Rust: 1-0

Er werden verschillende vervangingen uitgevoerd: Seol, Tihinen, Vanderhaeghe en Deschacht werden vervangen door Lagaer, Kompany, Vandenborre en Calenkov.
De jongeren beginn gretig aan de tweede helft en kunnen druk zetten. na een prachtige actie kwam Martens heel dicht bij de gelijkmaker maar de bal ging voorlangs. Sindsdoen komt Anderlecht beter in de wedstrijd en er kwam weer een goede kans voor Calenkov maar de lijnrechter vlagte buitenspel. Bijna was het trouwens een minuut er na bijna 2-0 maar Peersman kon hem nog wegwerken. Paars-wit blijft wel zoeken naar de kansen om gelijk te maken maar al bij al in het een flauwe wedstrijd. Zo versierden ze na een actie van Calencov een hoekschop maar De Boeck trapte over.
Ook na een prachtige actie met een kopbal al resultaat bleef de stand op 1-0, Anderlecht zoekt de goal maar moet nog steeds oppassen want Sparta is en blijft gevaarlijk.
In de 77e minuut brengt Vercauteren Lartin Kolar in voor Deman. Het heeft echter geen zin, de tweede goal van de avond valt : 2-0. Een mooie goal door de 23e jarige spits van Sparta die Doll kon verschalken.
Anderlecht kwam aanzetten maar helaas was het onmogelijk de bal er in te krijgen. 3 minuten voor tijd kon Maarten Martens een vrije trap afdwingen. Kolar zette zich achter de bal maar de koppers van dienst konen hem niet benutten. Maar na de hoekschop kan Kompany hem er weer prachtig inkoppen en zo de aansluitingstreffer maken, helaas wel wat laat. Doll kwam na een pracht van een actue van Gerk en Kompany heel dicht bij de 2-2 maar helaas over. 2-1, toch een mooi resultaat voor zo'n jonge ploeg.

Goals: 30' 1-0 Gluscvecic,78' 2-0 Gluscvecic, 87' 2-1 Kompany

Anderlecht : Peersman, Tihinen (46' Kompany), Deschacht (46' Vandenborre), Vanderhaeghe (46' Calincov), De Boeck, Deman (76' Kolar), Doll, Martens, Hendrikx, Seol (46' Legear), Gerk

Bank: Onder andere Kompany, Vandenborre