Anderlecht blijft steken op gelijkspel

ZONDAG, 5 NOVEMBER 2006, 22:28 - Bacardiboy

Anderlecht kwam deze avond niet verder dan een 0-0 gelijkspel op het veld van Standard. Dit puntenverlies kan de Brusselaars duur te staan komen, want Racing Genk heeft nu al een comfortabele voorsprong van vijf punten.

Standard begon heel vinnig aan de wedstrijd. Twee keer kwam Conceiçao opzetten, maar telkens bracht Zitka de redding. Enkele minuten later kon Jelle Van Damme, de vervanger van de geblesseerde Roland Juhasz, voor de eerste keer dreigen met een schot in het zijnet. Toch was het weer Standard dat kwam opzetten, maar echt doelgevaar leverde dit niet op.

Na 25 minuten leverde Anthony Vanden Borre een verrassend schot af, maar zijn poging strandde in het zijnet. Daarna was het aan de andere zijde weer opletten geblazen op een afstandsschot van alweer Sergio Conceiçao. Het werd een heel boeiende eerste helft, want nu was het Anderlecht dat kwam opzetten. Eerst strandde een poging van Mbark Boussoufa op Renard en enkele minuten later was het aan Ahmed Hassan om de Standard-doelman te testen. Enkele minuten later een rommelig standje voor het doel van Zitka, maar gelukkig voor Anderlecht zonder erg. Daarna scoorde Mbark Boussoufa op pass van Bart Goor, maar de goal wordt onterecht afgekeurd door Frank De Bleeckere voor vermeend buitenspel.

Twee minuten later kreeg Anthony Vanden Borre dé kans om Anderlecht toch nog op voorsprong te brengen, maar ook deze keer kwam Renard goed tussen. Met 0-0 gingen beide teams de kleedkamers in na een aangename eerste helft.

Ook in de tweede helft gingen Anderlecht en Standard op hetzelfde elan door. De poging van Defour strandde op Daniël Zitka, en ook de kopbal van Mémé Tchite aan de andere kant leverde geen doelpunt op. Na zeven minuten in de tweede helft maakte Olivier Deschacht een foutje in de Anderlecht-verdediging. Zijn terugspeelbal was te kort, waardoor Jovanovic de bal kon meepikken. Hij werd neergehaald, maar Standard kreeg geen strafschop mee. Een mooie reflex van Daniël Zitka bedaart de gemoederen.

Daarna kwam er nog meer druk van Standard, maar een sterke Van Damme weerde een poging van Jovanovic af. Diezelfde Jovanovic kreeg na 70 minuten een heel mooie doelkans, maar gelukkig voor Anderlecht faalde hij in de afwerking. Daarna was het de beurt aan Sergio Conceiçao om Daniël Zitka op de proef te stellen, maar alweer gaf de Tsjechische doelman geen krimp. Anderlecht kreeg het alsmaar moeilijker, en na 76 minuten bracht Vercauteren Mbo Mpenza in het veld in de plaats van Mbark Boussoufa.

Mbo Mpenza zorgde meteen voor de forcing vanop de flank, gaf de bal aan Bart Goor die Serhat Akin mooi de bal bediende en een open doelkans aanbood. Toch maakte de Turkse spits hier geen gebruik van. Na goed 80 minuten werd de spits naar de kant gehaald voor Jonathan Legear. Daarna kreeg Standard nog een goede kans via Karel Geraerts, maar deze keer zit Goor er goed tussen. Na een knappe counter kon Jonathan Legear in extremis op Renard afgaan, maar de afwerking was van een heel zwak niveau en keeper Renard had er dan ook weinig moeite mee. De spanning bleef tot het laatste fluitsignaal, maar de 0-0 bleef tot op het scorebord. Standard - RSC Anderlecht was een aardig kijkstuk met een gelijkopgaande eerste helft en een tweede helft waarin vooral de Luikenaars de betere kansen hadden.