Dewael wil hooligans hard aanpakken

ZATERDAG, 28 OKTOBER 2006, 15:52 - MANI
Anderlecht-Online No Image Found

"Hooligans moeten zwaarder gestraft worden en clubs moeten hun verantwoordelijkheid opnemen." Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael. "Iemand die een steward aanvalt, moet meteen een stadionverbod krijgen".


"En wie een (stadion)verbod wil omzeilen, wordt een jaar langer uit het stadion geweerd. We moeten de rotte appels uit de mand halen", vertelde Dewael op Sporza TV. Hij ging zelfs nog verder: "De veiligheid is niet langer alleen de verantwoordelijkheid van de overheid. Als de clubs te weinig actie ondernemen, zal een deel van de politiefactuur naar de clubs gaan."

Voetbalclubs die hun veiligheidsverplichtingen niet nakomen, worden zwaarder gesanctioneerd: met hogere boetes en een capaciteitsbeperking. De nieuwe maatregelen komen er na gesprekken met buitenlandse experts, politiediensten, burgemeesters, clubvoorzitters en vertegenwoordigers van de voetbalbond, Profliga en supporterswereld.

Het speelveld betreden kan twee jaar stadionverbod en 1.000 euro kosten. Wie zo'n stadionverbod aan zijn laars blijft lappen, riskeert een gevangenisstraf en een reisverbod als zijn club in het buitenland speelt. Buitenlandse herrieschoppers tenslotte kunnen in ons land gesanctioneerd worden met een onmiddellijke inning van 250 euro.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.