Zetterberg zwaar ontgoocheld

DONDERDAG, 2 OKTOBER 2003, 08:38 - Goofy
Anderlecht-Online No Image Found

De wittebroodsweken op Anderlecht lijken voorlopig voorbij. Door de 1-1 in de Champions League tegen Bayern München, is paars-wit op 21 oktober verplicht thuis te winnen van Celtic Glasgow.

Zondag is het ook menens in de Belgische competitie. Dan komt kampioen en aartsrivaal Club Brugge op bezoek. Uitgerekend nu het sportief ernst wordt voor Anderlecht, strijkt Zetterberg een lucifer bij een lont op. Hij zegt luidop dat hij niet langer op de bank wil zitten. Daarmee doorprikt de Zweedse spelmaker het gezellige familieplaatje dat Anderlecht sinds het begin van de competitie kon hoog houden.

Hugo Broos klaagde ook gisteren nog dat zijn ploeg tegen Bayern München dinsdagavond te snel de teugels vierde nadat het op een 1-0-voorsprong was gekomen. "Het doelpunt had ons moeten bevrijden maar het tegenovergestelde gebeurde. We raakten in de moeilijkheden. Ik denk niet dat dat iets met het fysieke aspect te maken heeft. In de Champions League hebben we schrik. Wat we in de competitie durven, gaat hier in de mist in. We tonen te veel respect en dat moet eruit. Het heeft wellicht met ervaring te maken."

Voorwaar een verrassende uitspraak voor iemand die met Glen De Boeck en Pär Zetterberg het equivalent van 35 duels Champions League-ervaring aan de kant hield. De Boeck deed al twaalf keer mee; Pär Zetterberg speelde voor Anderlecht en voor Olympiakos Piraeus in totaal 23 matchen in de kampioenenliga.

Glen De Boeck legt zich neer bij de tactische redenering van Broos. Pär Zetterberg heeft er veel meer moeite mee en kon er na zijn glansrol tegen Heusden-Zolder vorig weekend niet langer over zwijgen. Hij maakte dinsdag na de wedstrijd al van zijn neus. ,,Ik weet niet wat ik nog moet doen om nog eens in de basis te komen'', zei hij alvorens hij onmiddellijk van de kleedkamer in zijn auto sprong en huiswaarts keerde. Gisteren toonde hij zich nog steeds misnoegd.

"Ik weet ook wel dat hij drie keer scoorde tegen Heusden-Zolder, maar ik moet tactische keuzes maken", reageerde Hugo Broos op de uitlatingen van Zetterberg.
"Mijn taak is evenwicht in de ploeg te krijgen. Na Lyon was iedereen het erover eens dat het niet goed was. Nu heb ik een andere keuze gemaakt. Puur tactisch. Moet ik hem soms op de plaats van Hasi zetten? Zetterberg heeft zijn kwaliteiten, maar ballen recupereren zoals Hasi kan hij niet."

"Ach, na zo'n wedstrijd krijgen degenen die niet spelen altijd gelijk. In de competitie hoor ik niemand. Met de inbreng van Zetterberg was volgens mij gisteren niets veranderd. Kompany en Tihinen hebben het toch niet slecht gedaan. Die discussie is niet meer aan mij besteed."

Hoe dan ook, met zijn uitspraken geeft Zetterberg niet alleen aan dat het niet klikt tussen hem en Hugo Broos, maar stelt hij meteen het befaamde rotatiesysteem van de Anderlecht-trainer in vraag. En dat op een ogenblik dat Anderlecht tegen Club Brugge zondag opnieuw op zijn best zal moeten zijn.

Zetterberg beantwoorde in het interview op enkele vragen.

Wat vond je van het resultaat, 1-1?

We hadden een unieke kans om Bayern München te kloppen. Die kans gaan we niet meer krijgen tegen de Duitsers. Met 1-0 voorstaan en tegen tien man. Dan moet je ze afmaken. Maar we deden het niet. Dat zal ons in de eindafrekening duur te staan komen.

Had jij iets kunnen veranderen, denk je?

Wat kan ik doen als ik op de bank zit? Op het veld lopen? Dat mag niet want dan zijn we met twaalf.

Was je verrast dat je invaller was?

Natuurlijk was ik verbaasd. Ik scoorde vier dagen geleden nog drie doelpunten. Ik moet het accepteren, maar akkoord gaan is iets anders.

Ga je akkoord?

Neen. Het is altijd moeilijk om in zulke wedstrijden aan de kant te blijven. Zeker als je ziet wat er op het veld gebeurt.

Maar is het tactisch verantwoord naast twee spitsen en Baseggio ook nog Zetterberg te zetten?

Wat moet ik nog doen? Vijf goals maken? Zes? Acht? Negen? Tien doelpunten scoren?

Maar het gaat toch over tactische keuzes?

Vraag dat maar aan de trainer.

Zetterberg stapt weg, duidelijk om zich tegen zichzelf te beschermen. Hij roept echter nog: "Ik heb er genoeg van om op die bank te zitten."



anderlecht-online forum