Pro League wil jeugdwerking beschermen

VRIJDAG, 21 NOVEMBER 2014, 19:47 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

De gewijzigde FIFA-regels en het geval-Jason Eyenga-Lokilo heeft bij de Pro League een alarmbel doen afgaan. Men wil de eigen jeugdwerking beschermen. "We hebben dringend nood aan een duidelijk en transparant wettelijk systeem."


De FIFA verlaagde deze week de opleidingsvergoeding van 75.000 euro per seizoen tot 10.000 euro. Buitenlands clubs kunnen zo Belgisch talent voor een prikje weghalen. Zeker omdat onze clubs spelers geen contract kunnen laten tekenen voor hun zestiende verjaardag.

"Onze clubs verdienen een wettelijke bescherming van zelfopgeleide spelers", zegt Ludwig Sneyers, CEO van de Pro League. Dit kan door samen dringend werk te maken van een pre-registratie, een maatregel waarbij spelers vanaf 14 jaar (vertegenwoordigd door ouders of voogd) en club zich ertoe verbinden om een profcontract aan te gaan zodra de speler 16 jaar is."

Het doel is duidelijk: jong talent langer in België houden. "Clubs en supporters kunnen in België niet genoeg genieten van alle investeringen in de jeugd", aldus Sneyers. "Onze uitstekende jeugdopleidingen verdienen deze bescherming. Zo krijgen de supporters de mogelijkheid om de grootste talenten te zien ontbolsteren op onze velden."



anderlecht-online forum