Opinie: Het mirakel van Londen

WOENSDAG, 5 NOVEMBER 2014, 04:49 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Youri Tielemans las op de trein naar Londen de roman ‘voor ik doodga’. Anderlecht en Tielemans stierven ook in het Emirates Stadium, maar herrezen op wonderbaarlijke wijze.


3-0 na een uur. De commentatoren hadden het over de 5-0 die Besnik Hasi als onmogelijk omschreef en het Belgische journaille was druk bezig met vernietigende artikels neer te pennen. Niemand hield nog rekening met een mirakel.

Ondergetekende was op dat moment aan het nadenken over een vernietigend artikel over de arbitrage. Thuis tegen Dortmund werd de 1-1 van Praet onterecht afgekeurd en aan de winnende treffer van Arsenal in de heenwedstrijd gingen niet één, maar twee overtredingen vooraf.

In de terugwedstrijd tegen Arsenal, leek de geschiedenis zich te herhalen. Zowel de penalty als de vrije trap, waaruit de eerste twee Londense doelpunten kwamen, waren aan de lichte kant. De arbitrage leek haar excuses aan te bieden door de 3-1 uit buitenspel toe te staan en kon enkele minuten later niet anders dan de bal op de stip te legen na een duidelijke trekfout op Mitrovic.

Na een nieuwe, compleet onnodige en ergerlijke discussie over wie de strafschop mocht nemen, trapte Vanden Borre de 3-2 tegen de touwen.

De bezoekende supporters ,die zich al een hele wedstrijd verbaal lieten gelden, staken nog een tandje bij en inspireerden zo de spelers om hetzelfde te doen. De spelers bleven strijden als gladiatoren in één van de mooiste arena’s ter wereld. Ze bezorgden zo de paars-witte fans één van de mooiste (voetbal)avonden uit hun leven. Want het zou geen 3-2 blijven…

Aleksandar Mitrovic was na de 3-1 Cyriac komen vervangen en toonde dat hij zowel letterlijk als figuurlijk terug scherp staat. In minuut negentig schilderde Najar een vrije trap op het hoofd van de Serviër. Bam. 3-3. Mitroniks werd op slag Aleksander (sic) de Grote.

Anderlecht veroverde zo een onverhoopt punt en een voorsprong op Galatasaray. Binnen drie weken (26 november) ontvangt Anderlecht de Turken in eigen huis voor de match van de waarheid. De match voor plek drie. De match voor een Europese lente.

Het punt op Arsenal zorgt ervoor dat Anderlecht stilaan een Europese uitreputatie verwerft. Van de laatste acht Champions League wedstrijden buitenshuis, verloor het er ‘maar’ drie. Zowel op het veld van AC Milan, Malaga, Galatasaray, Paris Saint-Germain en nu dus Arsenal, speelde het gelijk. Van de laatste zeven thuiswedstrijden verloor het er dan weer zeven. Het won enkel van Zenit Sint Petersburg.

Anderlecht speelde tegen Arsenal andermaal met een extreem jonge ploeg. Met Tielemans (17), Kawaya (18), Dendoncker (19), Mitrovic (20), Praet (20), Mbemba (20), Najar (21) en Acheampong waren acht van de veertien spelers 21 of jonger. In de top vijftig van jongste, ingezette spelers heeft Anderlecht er momenteel niet minder dan vijf.

Met de zeventienjarige Leya Iseka staat er nog een toptalent te dringen en de U19 verzamelden in de Youth League zo even negen op twaalf en staan op een zucht van de achtste finale.

Ondanks de fenomenale stunt, blijft het gevoel overeind dat er dit jaar meer inzat voor Anderlecht. Paars-wit had deze zomer ei zo na Daniël Van Buyten ingelijfd. Had Anderlecht de zeges tegen Galatasaray en Arsenal weggegeven met de waanzinnig ervaren Big Dan erbij?

Anderlecht was belachelijk dicht bij zeven op twaalf. In dat geval was het al zeker geweest van de Europese lente en had het zich volgende wedstrijd tegen Galatasaray
kunnen plaatsen voor de tweede ronde van de Champions League.

Achterom kijken heeft geen zin en na deze stunt ziet de voetballer er veel te mooi uit om spijt te hebben. De toekomst is het enige dat telt. En de toekomst verdient een tweede opiniestuk.

Alle opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom op [email protected].




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.