De opstelling van de redactie

WOENSDAG, 22 OKTOBER 2014, 02:52 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Binnen minder dan achttien uur neemt Anderlecht het in eigen huis op tegen Arsenal. Anderlecht-online bekeek voor u welke elf spelers Besnik Hasi vanavond best de arena instuurt.


Voor het eerst dit seizoen moet Hasi meerdere moeilijke knopen doorhakken. Op het duo Defour – Tielemans voor de verdediging na, is de paars-witte opstelling één groot raadsel.

4-4-2 of 4-3-3? Acheampong of Deschacht op linksachter? Deschacht of Heylen naast Mbemba in het hart van de verdediging? Vanden Borre, Najar of zelfs Colin op rechts? Mitrovic en/of Suárez in de spits of verrassen met Cyriac? En wat met de flankmiddenvelders / flankaanvallers?

Formatie

Na het debacle tegen Dortmund lijkt het ons geen slecht idee om vanavond drie centrale middenvelders en maar één diepe spits tussen de lijnen te brengen. Het zou ons trouwens niets verbazen indien Hasi dezelfde mening is toegedaan. Kiest u vooral zelf of u deze opstelling 4-3-3 of 4-2-3-1 wilt noemen.

Achterhoede

Aan de basisplaatsen van Proto en Mbemba hoeven we weinig woorden vuil te maken. Vanden Borre groeide enorm in de wedstrijd tegen K.V. Mechelen en dat zou hem vanavond wel eens een basisplaats kunnen opleveren. Op voorwaarde dat hij de wedstrijd achter de kazerne goed verteerde uiteraard.

Het linkse deel van de achterste lijn is minder evident. Heylen lijkt –voorlopig- nog te groen achter de oren voor het allerhoogste niveau. Aangezien Acheampong het tegen Galatasaray erg goed deed op de linksachter, zou hij die plek wel eens opnieuw kunnen innemen en Deschacht Heylen centraal vervangen.

Centraal middenveld

Het ongenaakbare duo Tielemans – Defour zou vanavond wel eens Praet voor zich kunnen krijgen. Praet kan centraal beslissender zijn dan op de linkerkant en is defensief veel sterker dan Suarez.

Flanken

Op de flanken zouden wij opteren voor Najar en Conté. Beide spelers koppelen creativiteit aan loopvermogen en kunnen extreem nuttig zijn als Arsenal de wedstrijd –op een bepaald moment- domineert. Wie links en rechts speelt is van ondergeschikt belang. Af en toe eens van flank wisselen lijkt ook geen slecht idee.

Velen zullen eraan denken om Suarez op de flank te posteren bij een systeem met één diepe spits, maar de Argentijn toonde vorig jaar tegen PSG waarom dat geen goed idee is.

Diepe spits

De diepste man is met voorsprong de moeilijkste keuze. Mitrovic en Suarez zijn uit vorm en Cyriac kreeg nog niet echt de kans om zich te bewijzen. Wij zouden opteren voor Mitrovic. Geef ons de kans het uit te leggen vooraleer u met uw schoen naar het computerscherm gooit of uw smartphone tegen de muur keilt.

Kopkracht

Anderlecht is dit seizoen onkennelijk zwak op stilstaande fases. Van de imposante luchtmacht van weleer blijft na het vertrek van onder andere Juhasz, Wasilewski en Kouyaté niet veel meer over. In de huidige kern zitten weliswaar nog acht spelers die 1m85 of groter zijn. Maar...

Kljestan, Roef en Dendoncker zitten straks wellicht op de bank. Nuytinck is geblesseerd en Proto staat -uiteraard- in doel. Anderlecht houdt op die manier amper drie grote veldspelers over. Als Hasi – net als ons- voor Acheampong als linksachter en Heylen op de bank kiest, zijn dat er nog maximaal twee: Deschacht (1m86) en Mitrovic (1m89). Aangezien Deschacht geen sublieme kopper is, heeft Anderlecht Mitrovic simpelweg nodig.

Arsenal brengt vanavond –zeker naar Premier League-normen- een kleine ploeg tussen de lijnen. Met Per Mertesacker loopt er echter eentje bij die flirt met de twee meter (1m98). Daar Deschacht of Mbemba (1m82) tegenover plaatsen is vragen om problemen. De sprongkracht van Mbemba ten spijt. Bovendien zou een doelpunt van Mertesacker een Nederlands Anderlechticoon wel eens een hartaanval kunnen bezorgen.

Ook voor de offensieve stilstaande fases zou de aanwezigheid van Mitrovic uiteraard een pluspunt zijn. Misschien dat Anderlecht dan eindelijk nog eens kan scoren op hoekschop.

Kansen voor Anderlecht?

Arsenal mist een rist (top)spelers, maar ook Dortmund kampte met een overvolle ziekenboeg. In de basis van Arsène Wenger staat vanavond wellicht maar één speler met een marktwaarde (*) onder de tien miljoen euro. Ter vergelijking: bij Anderlecht is Tielemans (12) de enige met een marktwaarde boven de tien miljoen euro.

De uitzondering bij Arsenal is doelman Damian Martinez. Een marktwaarde van 300.000 euro –minder dan Davy Roef- en zijn officiële debuut voor Arsenal. Vijf wereldsaves hoeven we wellicht niet te vrezen, maar enige voorzichtigheid lijkt aangewezen. De derde doelman van een Europese topclub zal heus niet slecht zijn en ook Davy Roef beleefde een erg sterk debuut op het kampioenenbal.

De tweede –relatieve- zwakte van Arsenal ligt in hun verdediging. Verwacht wordt dat ze vanavond aantreden met (v.l.n.r.) Gibbs, Monreal, Mertesacker en Chambers. Monreal moet centraal depanneren door de blessure van Koscielny, maar is in principe een linksachter.

Bovendien is hij allerminst tweevoetig en is het voor hem dus minder evident om zijn erg trage Duitse collega te assisteren. Aangezien ook rechtsachter Chambers geen sprintbom is, liggen hier in principe mogelijkheden voor Conté, Najar, Suarez en –al zeker- Acheampong.

De Ghanees lijkt de sleutel in handen te hebben. Begint hij als linsksachter, linksbuiten of valt hij in op één van beide posities?

Anderlecht – Arsenal is vanavond vanaf 20u20 te bekijken op 2BE.

Alle opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom op [email protected].

(*) cijfergegevens: transfermarkt.de




anderlecht-online forum