Opinie: Geen 4-4-2 tegen Arsenal

DINSDAG, 7 OKTOBER 2014, 01:48 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Anderlecht verloor afgelopen woensdag op eigen veld met 0-3 van Borussia Dortmund. Vooral Aleksandar Mitrovic kreeg de wind van voren. Nu de storm wat gaan liggen is, kijkt Anderlecht-online zowel terug als vooruit.


Luie spits?

Mitrovic kreeg bij zijn vervanging in de Champions League een striemend fluitconcert te verwerken. Hij kreeg het verwijt te lui te zijn en in het Canvasprogramma Extra-time merkte Marc Degryse op dat hij –veel- te dik staat.

Dat een bezoek aan een diëtist de Serviër deugd zal doen, zullen we niet ontkennen. De problemen tegen Dortmund hadden echter niet al te veel met zijn BMI te maken.

Een luie spits is eerder regel dan uitzondering op een voetbalveld. Anderlecht had enkele seizoenen geleden met Tom De Sutter een werkende spits, maar ook die kreeg geregeld een fluitconcert te verwerken.

Twee luie spitsen?

Het probleem tegen de Duitsers lag hem in de combinatie Mitrovic – Suárez. Het duo liet al geweldige dingen doen, maar tegen een wereldtopper zijn twee verdedigend onbestaande spelers te veel van het goede.

Vorig seizoen kreeg Anderlecht in eigen huis vijf doelpunten aangesmeerd door PSG. Een aantal daarvan kwamen er doordat Suárez (toen als linker aanvaller) zijn rechtstreekse tegenstander liet lopen. Ook tegen Dortmund kon hem geen overvloed aan defensieve impulsen worden verweten.

Het lijkt geen idee om in de volgende wedstrijden in de Champions League met dezelfde twee spitsen aan te treden. Een 4-3-3 (of 4-2-3-1, zo u wil) lijkt ons een betere keuze. Niet met Suárez en Mitrovic, maar met één van de twee in de basis en de andere als invaller.

Conté – Praet – Najar

Door de nakende rentree van Vanden Borre, kan Najar een rij opschuiven. Hasi kan zo opteren voor het trio Conté - Praet – Najar in de rug van Mitrovic of Suárez. Die drie eersten hebben voldoende loopvermogen en defensieve kwaliteiten, en kunnen zowel links, rechts als centraal uit de voeten.

Met daarachter raspaard Tielemans (die stilaan naar zijn beste vorm groeit) en pitbull Defour lijkt het ons allemaal nog niet zo dramatsich.

Geen enkele formatie is een garantie op puntengewin tegen Europese (sub)toppers als Arsenal of Dortmund. In theorie mogen zelfs de volgende drie wedstrijden verloren gaan en kan een scoreloos (of 1-1) gelijkspel tegen Galatasaray volstaan voor plek drie en een ticket voor de Europese lente.

Als Anderlecht op speeldag zes in eigen huis wint van Galatasaray, moeten de Turken al vier op negen pakken in hun volgende drie wedstrijden (2x Dortmund en 1x Arsenal) om Anderlecht van plek vier te houden.

Mitrovic

Sta ons ten slotte nog toe het even op te nemen voor onze Servische spits. 21 doelpunten in 41 competitiewedstrijden lijkt ons niet slecht voor een jongen die net twintig is geworden. Bovendien heeft hij er niet om gevraagd om vijf miljoen euro te kosten. Een prijs die hij –ondanks alles- ook gewoon waard is.

En als we echt eerlijk zijn: als Mitrovic woensdag zijn grootste kans drie centimeter meer naar links had getrapt, werd er vandaag op Canvas niet over zijn gewicht, maar over zijn transferprijs in januari gepraat. Voetbal is en blijft een rare sport. Hopelijk realiseren ze zich dat de komende weken en maanden in Dortmund, Londen en –vooral- Istanbul.

Alle opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom op [email protected]





anderlecht-online forum