Opinie: Een zilveren zaak

WOENSDAG, 17 SEPTEMBER 2014, 14:03 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Een late gelijkmaker voorkwam gisterenavond een absolute paars-witte stunt. Iedereen met een hart voor Anderlecht of het Belgisch voetbal bleef achter met een zuur gevoel. Toch had voor de aftrap iedereen getekend voor een punt.


Anderlecht begon gisteren aan de wedstrijd met een elftal van gemiddeld 22.2 jaar oud. Het jongste Belgische elftal ooit in de Champions league en gemiddeld vijf en een half jaar jonger dan Galatasaray.

Door de blessure van Vanden Borre moest er met Najar een rechtsbuiten als rechtsachter fungeren. Door de schorsing van Proto kwam de jonge Roef in de ploeg. Welgeteld één helft in de competitie achter de rug.

Bovendien viel Nuytinck al snel geblesseerd uit, waardoor Deschacht naar het centrum schoof en Acheampong naar de linksachter moest. Ook Suárez is nog niet honderd procent fit.

En toch speelde Anderlecht de Turken in de vernieling in de eerste helft. Efficiëntie is een kwaliteit die Anderlecht nog te weinig bezit op dit niveau, maar voor het overige liep het geweldig.

De wedstrijd deed ons denken aan Anderlecht – Olympiakos van vorig jaar. Sterke prestatie, weinig efficiëntie. Toen uiteindelijk een 0-3 nederlaag. Gisteren ging de overwinning pas in blessuretijd verloren.

Aankoop- en verkoopprijs

Met Tielemans, Praet, Deschacht en Roef stonden er gisteren andermaal vier spelers uit de eigen jeugd aan de aftrap. Acheampong, Conté, Mbemba, Najar en Nuytinck kostten samen om en bij de zeven miljoen euro. Mitrovic kostte vijf, Defour om en bij de zes.

Een elftal van om en bij de achttien miljoen euro aankoopprijs dus. De kans dat de verkoop van Tielemans alleen al evenveel oplevert, is niet denkbeeldig.

Champions League

Toegegeven: Galatasaray zal in de terugwedstrijd sterker voor de dag komen dan gisteren. Anderlecht –mede door de terugkeer van Vanden Borre en Proto- echter ook. Met alle respect voor onze goalie van gisteren trouwens. Zeer degelijke prestatie, een debuut om in te kaderen.

Galatasaray is nog steeds favoriet om de derde plaats te pakken. Anderlecht pakte echter een punt op het veld van de rechtstreekse concurrent en is voor het eerst sinds lang niet meteen op achtervolgen aangewezen.

Een thuisoverwinning tegen Galatasaray en ergens één puntje tegen Arsenal of Borussia Dortmund kan zomaar volstaan voor plek drie.

Europa League

Neen, Anderlecht gaat dit seizoen de Europa League niet winnen. Na één goede wedstrijd hoeven we heus niet te gaan zweven. Maar ben ik de enige die denkt dat er met twee gerichte versterkingen in januari wel eens een kwartfinale kan inzitten?

Mbark Boussoufa en een degelijke centrale verdediger, bovenop de terugkeer van Proto, Vanden Borre en N’Sakala.

Niets te zoeken?

Anderlecht krijgt vaak het verwijt dat het niets te zoeken heeft in de Champions League. De kans is reëel dat we ook dit jaar weer ergens een pak slaag incasseren, maar dat is nu eenmaal de economische realiteit.

Met Tielemans, Praet, Roef en –de ingevallen- Dendoncker konden er gisteren opnieuw vier jonge Belgen proeven van de Champions League. De ervaring die ze nu opdoen pakt niemand hen nog af en dragen ze mee voor het EK in 2016 of zelfs 2028.

Paars-wit pakte nu trouwens al evenveel punten als Standard vorig jaar in zes wedstrijden tegen de Europese grootmachten Esbjerg, Elfsborg en Salzburg.

Toch wenst de redactie van Anderlecht-online de andere Belgische clubs in Europa alle succes toe. België staat op dit ogenblik dicht bij plek acht op de Uefa-ranking.

De Uefa denkt er aan om binnenkort de kampioenen uit de acht hoogst geplaatste landen een plekje in pot één te bezorgen bij de loting. Twee degelijke – niet eens exceptionele- Europese jaargangen kan de Belgische kampioen van het seizoen 2016-2017 zomaar in pot één doen belanden.

Anderlecht in pot één en in het Eurostadion. Het is zeker niet voor morgen, maar ook geen utopie meer. Al zullen er ook dan nog steeds idioten staan schreeuwen dat we niet thuishoren in de Champions League.

Alle opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom op [email protected]. Haatmails en meer van dat fraais zijn welkom op hetzelfde adres.




anderlecht-online forum