Opinie: Literaire Prozac

WOENSDAG, 19 FEBRUARI 2014, 02:23 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Het hoeft geen betoog dat Anderlecht teleurstelt sinds de winterstop. 7 op 15 is simpelweg te weinig. Anderlecht staat echter voor een cruciaal tweeluik. Een 6 op 6 opent opnieuw perspectieven.


Het deprimerende spel van de laatste weken drijft de modale Anderlechtfan tot wanhoop en zet bij de diehard fans zelfs een suïcidaal proces in werking. Toch is alle hoop nog niet verloren en de strijd nog lang niet gestreden. Vandaar dit stukje literaire Prozac, ter vervanging van een duur bezoek aan een psycholoog.

Vorig seizoen

Anderlecht staat op dit moment derde met twaalf punten achterstand op leider Standard. Vorig jaar ging Racing Genk de play-offs in met twaalf punten achterstand op leider Anderlecht. Op de eerste speeldag van die play-offs trokken de Limburgers naar Anderlecht.

Anderlecht speelde een van zijn beter wedstrijden van het seizoen, maar verloor uiteindelijk toch met 1-2. In één week tijd werd de voorsprong van Anderlecht gereduceerd van twaalf naar drie punten.

Het angstzweet brak uit bij alles wat paars en wit was en de week daarop trok Anderlecht met dichtgeknepen billen naar Luik, waar het met veel geluk en elf man achter de bal een 0-0 uit de brand wist te slepen. De play-offs werden uiteindelijk een langgerekte lijdensweg met happy end voor Anderlecht.

Speeldag 1

Wat gebeurt er bij Standard als ze op de openingsspeeldag van de play-offs, al dan niet terecht, de boot ingaan? Hoe reageert de hyperemotionele Guy Luzon als de maandenlange dominantie van de Luikenaars bijna waardeloos blijkt? En Vainqueur, Batshuayi en Mpoku?

Om maar te zeggen: speeldag één van de play-offs is cruciaal. Anderlecht oogde de afgelopen weken allerminst als een titelkandidaat, maar iedereen weet dat ze een heel stuk beter kunnen.

Toppers

Anderlecht faalt vooral tegen kleinere clubs. Teams die ze niet meer zullen ontmoeten in Play-off 1.

Tegen de grote teams gaat het de laatste maanden goed. Anderlecht verloor voor het laatst tegen een toekomstige Play-off 1-club op 22 september, speeldag acht. Van de laatste vijf toppers won het er drie en speelde het twee keer gelijk.

Op speeldag 24 en 25 boekte Anderlecht voor het eerst dit seizoen twee wedstrijden op rij puntenverlies. Ook in de Champions League toonde Anderlecht bij vlagen mooie dingen. In de thuiswedstrijd tegen PSG werd de Belgische recordkampioen weggeblazen, maar in de vijf andere wedstrijden speelde Anderlecht meer dan aardig mee.

Als Anderlecht echt gemotiveerd het veld opkomt, is het een volwaardige titelkandidaat. Als ze er geen zin in hebben, eerder een modale Play-off 2-ploeg. In de play-offs zou de motivatie in principe geen probleem mogen zijn.

Bovendien zal paars-wit in de play-offs heus niet in contact komen met een tovenaar als Zlatan of een sluipschutter als Mitroglou. Het zal er niet op hyperervaren teams of exuberante budgetten stuiten.

Gebrek aan kwaliteit?

Met de nakende terugkeer van Matiás Suárez zal Anderlecht in de eindfase over vier topspitsen beschikken, waar twee enorm complementaire duo’s mee kunnen gevormd worden: Suárez-Mitrovic en Pollet-Cyriac.

Met Bruno, Najar, Praet, Vargas en Acheampong loopt er nog heel wat offensieve kwaliteit rond. Op het middenveld hebben we naast de duurste 16-jarige voetballer ter wereld en een Amerikaanse, Servische en Belgische international ook nog een basisspeler van de verliezende WK-finalist van 2010 lopen.

Bovendien kan Anderlecht met Proto-Deschacht-Nuytinck-Kouyaté-Gillet nog steeds op het vijftal rekenen dat vorig seizoen de minst gepasseerde achterhoede vormde. Met N'Sakala, Mbemba en Vanden Borre moet die achterhoede in principe zelfs sterker zijn dan vorig jaar.

Conclusie

In het zwembad van het Guldensporenstadion en tegen de elf Bergense verdedigers was champagnevoetbal bijna onmogelijk. Ook tegen Lokeren en Genk hoeft er heus geen Dom Perignon worden bovengehaald, maar een degelijke Freixenet zou al niet misstaan.

Een zes op zes tegen Lokeren en Genk kan Anderlecht zomaar lanceren richting formidabele play-offs. Misschien moeten de trainer die ons vorig seizoen de titel bezorgde een laatste kans geven en de – zeer terechte - fluitconcerten van tegen Bergen achterwege laten.

De strijd is nog lang niet gestreden. 'The fight is on.'

Alle opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom op [email protected]




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.