Opinie: Gele kaarten als zwaard van Damocles

VRIJDAG, 14 FEBRUARI 2014, 16:00 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Standard raast dit seizoen als een sneltrein door de competitie. Toch kunnen ook hogesnelheidstreinen ontsporen. Een van de minst vernoemde obstakels voor de Rouches is zonder twijfel de kaartenlast.


Zo verzamelde Standard in de eerste 25 wedstrijden al 67 gele kaarten. Anderlecht beperkt zich momenteel tot 31 gele kartonnetjes.
Sinds enkele jaren leveren vijf gele kaarten één speeldag schorsing op, na tien volgen er twee speeldagen, na vijftien drie enzovoort. Zo zijn er elk jaar wel een aantal spelers die op speeldag 28 of 29 nog een ‘slimme’ gele kaart pakken.

Anderlecht

Bij Anderlecht zijn Luka Milivojevic en David Pollet momenteel de kaartenkampioenen met zes exemplaren. De jonge Serviër pendelt de jongste echter tussen de bank en de tribune en zal dus niet snel aan tien komen.

Een schorsing voor Pollet zou vervelender zijn, maar het zou ook niet meteen een ramp zijn om twee wedstrijden met het duo Mitrovic-Cyriac te moeten spelen.

Aleksandar Mitrovic is de enige die op vier staat. Anthony Vanden Borre en Chancel Mbemba zitten aan drie. De anderen aan twee of minder.

Los van het feit dat Jelle Van Damme’s uitspraak dat Anderlecht “misschien wel te braaf is” volledig klopt, kan het lage aantal gele kaarten enkel positief zijn met het oog op de Play-Offs.

Standard

Bij de Luikenaars zit William Vainqueur momenteel aan negen keer geel. De Rouches spelen dit weekend tegen Charleroi en spelen de weken nadien achtereenvolgens tegen AA Gent, Club Brugge, KV Mechelen en Waasland Beveren.

Het zou ons niet verbazen indien de Fransman in minuut 87 tegen Club Brugge geel pakt, om zo met een propere lei aan de Play-Offs te beginnen. Al is “een propere lei” relatief, want vijf gele kaarten in de eerste zeven felbevochten Play-Off wedstrijden, betekent meteen einde seizoen.

Laurent Ciman en Jelle Van Damme staan op zeven keer geel. Opare heeft er al zes.

Op het moment dat ze bij Standard hun voet moeten intrekken uit angst voor gele kaarten, verliest de investering van Roland Duchâtelet 50 procent van zijn kwaliteiten.

Conclusie

Misschien kunnen de “te brave jongens” daar wel van profiteren. Wie braaf is krijgt lekkers, wie stout is de roe.
Alle opmerkingen, vragen of suggesties zijn welkom op [email protected]




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.