Analyse SD24: Watt the f*ck

ZATERDAG, 1 FEBRUARI 2014, 15:46 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Anderlecht leed gisteren al zijn zevende nederlaag van het seizoen. Vooral de manier waarop was verontrustend: tegen de ploeg met de slechtste verdediging van het land kon paars-wit amper een kans creëren.


Anderlecht voetbalde op het Lisp ongeïnspireerd en ongeïnteresseerd. Zielloos en zielig. Lierse was stukken gretiger en pakken beter. Het kwartet Diagne – Losada – Bourabia – Watt voetbalde Anderlecht compleet in de vernieling. Het was het soort match waarvoor in het buitenland de tickets van de meegereisde fans al wel eens werden terugbetaald.

Bij Anderlecht haalden enkel Kaminski, Najar en –de aan de rust ingevallen- Vargas enig niveau. Al de anderen waren gebuisd en verdienen in feite geen herkansing volgende week. Het zal wel aan een -logische- vormdip liggen, maar tegen een ploeg die zo hoog kwam druk zetten had Acheampong -met zijn formidabele snelheid- niet misstaan op de bank.

wispelturig

Anderlecht is dit seizoen compleet onberekenbaar. Na een sterke reeks voor de winsterstop en een goede stage, verloor het tegen KV Mechelen, won het tegen Club Brugge om nadien opnieuw kansloos onderuit te gaan tegen Lierse.

Anderlecht slaagt er dit seizoen maar zelden in om overeind te krabbelen na een achterstand. Niemand neemt het team op sleeptouw of heeft de individuele klasse om de wedstrijd met één flits te beslissen en de stilstaande fases zijn zodanig bedroevend dat ze uitgelezen counterkansen zijn voor de tegenploeg. Tel daar nog eens een ongegronde onderschatting van kleinere teams bij en je hebt een probleem.

Herman Van Holsbeeck vond het niet zo erg dat er geen nieuwe patron op het middenveld werd binnengehaald. “Met Demy de Zeeuw, Guillaume Gillet en Silvo Proto lopen er nog voldoende patrons rond.”

Wel vervelend natuurlijk, dat Proto misschien tot het eind van het seizoen out is, Gillet matig staat te spelen en De Zeeuw vaker op de bank zit dan Michel Preud’homme.

Oplossingen

Zoals u hier al kon lezen, lijdt Anderlecht dit seizoen nooit twee keer op rij puntenverlies. Het kan best zijn dat paars-wit volgende week zaterdag gaat winnen in het Guldensporenstadion, maar het verschil met Standard wordt stilaan wel erg groot.

Voor het seizoen lieten vanden Brom en co al weten dat ze geen zin hadden om opnieuw als eerste aan de Play-offs te beginnen en hun voorsprong gehalveerd te zien. Anderlecht begon met een jonge ploeg aan het seizoen en bleef op respectabele achterstand van de Rouches. In januari zouden ze zich wel versterken waar nodig om competitief te zijn in de Play-offs. Herman Van Holsbeeck beloofde twee spelers waarvan iedereen zou verstomd staan.

Er kwamen ook twee spelers, maar die belofte bleek eerder een verkeerd geïnterpreteerd dreigement.

Kudimbana kwam omdat de keepers van de U17 nog niet in staat blijken om de blessuregolf bij de keepers van de A-kern op te vangen en Pollet is de laattijdige vervanger van De Sutter. Op een waardige vervanger voor Biglia of Suárez hoeven we dit seizoen niet meer te rekenen.

Titel

We weigeren de titel echter op te geven. Standard is de enige ploeg die echt beter is dan Anderlecht en door de uittocht van zowat alle Luikse bankzitters kunnen enkele gerichte blessures wonderen verrichten.

Anderlecht is zeker niet kansloos voor de titel. Paars-wit is echter voor het eerst sinds lang eerder outsider dan titelfavoriet. Als al dat jonge geweld complexloos gaat voetballen in de Play-offs weet je het maar nooit. Voetbal is en blijft een bizar spelletje.

Maar -zoals we hier al eerder schreven- is de Champions League noodzakkelijk voor Anderlecht. Paars-wit probeerde deze winter vooral spelers te lenen. Ondanks twee lucreatieve CL-campagnes op rij, blijkt de financiële slagkracht van de Belgische recordkampioen vrij beperkt.

De verjongingsoperatie van afgelopen zomer moet de loonmassa nochtans gevoelig teruggedrongen hebben, ook al beweren bepaalde dagbladen het tegendeel. Naast de top twee vallen zou wel eens verregaande gevolgen kunnen hebben.

Tony Watt

Een cadeautip voor deze zomer: Tony Watt. Een dikke maand geleden twintig geworden en met 6 doelpunten in 668 minuten de meest efficiënte speler –met meer dan één doelpunt- in de JPL. Moeilijk karakter, maar wat(t) een potentieel heeft die jongen.

Vergeef ons de flauwe woordspelletjes. In een tijd van sportieve laagconjunctuur haalt een redacteur van Anderlecht-online zijn plezier uit de kleine dingen.

Sta mij toe deze treurgang af te sluiten met een positieve noot door wikipedia te citeren: “Na een periode van laagconjunctuur volgt altijd weer een hoogconjunctuur”

We leven op hoop. En hoop doet leven.




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.