Mister Michel hekelt de voetbalwereld

ZATERDAG, 25 JANUARI 2014, 15:44 - Steiner
Anderlecht-Online No Image Found

De hele hetze rond Thorgan Hazard heeft ook Michel Verschueren aangegrepen. De 'grijze vos' geeft zijn ongezouten mening: "De agents schieten als paddestoelen uit de grond. Ze verpreiden zich als een ziekte, als een kanker."


De ex-manager van Anderlecht meent dat het allemaal begonnen is met het Bosman-arrest in 1995. Er was geen overgangsperiode zoals bij elke Europese rechtsregel normaal wel het geval is. Anderlecht verloor na dat seizoen ook meteen een aantal spelers, die weg wilden. "Daarvoor hadden de clubs te veel macht, daarna de spelers. Daardoor schoten de agents als paddestoelen uit de grond. Ze verspreidden zich als een ziekte, als een kanker."

Hij ziet het als een zwaard van Damocles dat boven het voetbal hangt. Hij vindt dat spelers te veel verdienen, en dat clubs te veel schulden moeten maken. "Dat moét tot accidenten leiden. De supporters zullen die spelerslonen op een gegeven moment ook niet meer pikken."

De clubs staan ondertussen machteloos, maar de UEFA probeert er wel iets aan te doen. Het Fair Play Committee, waar ex-premier Jean-Luc Dehaene voorzitter van is, probeert orde op zaken te stellen. Verschueren was jarenlang lid van de European Club Association, en weet dus dat eraan gewerkt wordt.

Hij vergelijkt het probleem met het fileprobleem: "Het fileprobleem is ook onoplosbaar. Het grote probleem is dat de clubs verplicht zijn met hen te werken. Want elk jong talent, vanaf 14 jaar al, laat nu zijn carrière door een manager bepalen en laat alle onderhandelingen aan hem over. De clubleiders hebben geen tijd meer om op prospectie te gaan."

Clubs staan machteloos tegen makelaars en raadgevers. Wat het dossier van Hazard betreft, wil hij zich echter niet uitspreken over John Bico, de raadgever van Thorgan Hazard: "Bico heeft ontegensprekelijk een rol gespeeld, maar ik wil hier niemand aanvallen. Het is een feit dat je correcte mensen hebt, die ijveren voor het welzijn van hun club en van hun spelers, maar er zitten ook veel marginalen en kwakzalvers in."

'Mister Michel' wil echter niet gezegd hebben dat het in zijn tijd anders zou gelopen zijn: "Die oude, schone tijden zijn voorbij. Het heeft geen zin daar naïef op terug te kijken." Hij meent dat de zaken nu veel gecompliceerder zijn dan vroeger. Hij wil zich dus niet uitspreken over het werk van Van Holsbeeck: "Als Zulte-Waregem een miljoen euro weigert, een zotte prijs, dan is dat hun recht. Ik heb hier gesproken als homo sapiens, die vanop de zijlijn alleen maar het beste wil voor zijn club. En voor het voetbal, dat een bokswereld is geworden."



anderlecht-online forum