Acht Anderlechtenaren met de billen bloot

DINSDAG, 10 DECEMBER 2013, 22:37 - Skyhawk
Logo Anderlecht-Online

Anderlecht moest in Athene iets rapen om niet het 'kneusje van de Champions League' te worden. Maar na een 3-1 nederlaag werd het dat dus wel. Held van de match was Proto die twee penalties stopte, maar wel rood kreeg.


Anderlecht speelde net zoals op PSG, in een stevige organisatie. Een punt primeerde dus bij coach Van den Brom. Voeg daarbij een zwak Olympiakos en het beeld voor de eerste helft is geschetst. Uit de weinige kansen kwamen toch twee doelpunten: één aan beide kanten. Olympiakos opende de score toen een afgeweken bal voor de voeten van Saviola viel. De Argentijn legde de bal binnen. Net daarvoor had hij al een niet te missen kans de nek omgewrongen. Anderlecht stelde de bordjes snel gelijk toen Najar uitbrak op de flank, zijn tegenstander uitkapte en meegaf met Gillet die alleen op de keeper afstormde. De Luikenaar was niet zelfzuchtig en bediende Kljestan die maar hoefde binnen te tikken.

De tweede helft begon rampzalig. Scheidsrechter Stark, die heel de wedstrijd vlotjes met de kaarten zou zwaaien, legde de bal op de stip. Kouyaté had, al vallende, een bal tegen de arm aangeschoten gekregen. Daar bovenop kreeg hij nog een tweede geel kartonnetje. De stand bleef wel in evenwicht want Proto stopte de elfmeter.

Even later was het dan toch prijs: na een chaotische fase voor doel, kwam de bal aan de rand van de zestien bij Fuster. Zijn schot miste kracht, maar Saviola stak er nog een voetje tussen: 2-1. De Grieken controleerden vanaf dan de match, maar mochten van geluk spreken dat de 2-2 niet viel. Mitrovic, gebuisd over de hele lijn, had dan toch een geslaagde actie in de benen. Hij legde met wat geluk klaar voor Gillet en die dwong de Griekse keeper tot een wereldsafe.

Wat later begin Mbemba een overtreding in het strafschopgebied. De bal ging opnieuw op de stip en Proto bezorgde Olympiakos eigenhandig een penaltytrauma door de bal opnieuw te redden. Anderlecht begon een bescheiden eindoffensiefje, maar liep bijna op de counter. N'Sakala trok aan de noodrem en mocht ook gaan douchen. Scheidsrechter Stark stuurde ook Proto nog van het veld. In de slotseconden torpedeerde hij een doorgebroken Griek. Rood en een derde penalty. Mitrovic probeerde nog iets van zijn match te maken door onder de lat te gaan staan. De 'keeper met de hanenkam' kwam dichtbij een redding, maar de bal ging binnen via de paal: 3-1.

Anderlecht slaat dus maar een mal figuur in deze, al bij al zwakke, Champions League poule. Thuis werd Olympiakos volledig van de mat gevoetbald, maar scoren lukte niet. En ook tegen een al bij al zwak Benfica was een overwinning niet mogelijk. Na de rammeling thuis tegen PSG, werd er dan een felbevochten punt gepakt in Parijs. Paars-wit eindigt dus met één puntje en is wel degelijk het kneusje van de Champions League te noemen.

Score: 3-1
Goals: 33' Saviola 1-0, 39' Kljestan 1-1, 58' Saviola 2-1, 90+5' Dominguez 3-1

Strafschoppen: 50' Saviola (Proto redt), 71' Weiss (Proto redt), 90+5' Dominguez (doelpunt)

Olympiakos: Roberto, Salino, Manolas, Slovas, Holebas, Fuster (89' Ndinga), Samaris, Saviola (61' Dominguez), Machado (53' Weiss), Campbell, Olaitan
Anderlecht:Proto, Vanden Borre (73' Acheampong), Mbemba, Kouyaté, N'Sakala, Milivojevic (53' Nuytinck), Kljestan, Gillet, Najar, Mitrovic, Praet (83' Tielemans)

Geel: 7' Kouyaté, 21' Milivojevic, 52' Fuster, 64' Mitrovic, 65' Kljestan, 71' N'Sakala
Rood: 49' Kouyaté (2 x geel), 87' N'Sakala (2 x geel), 90+3' Proto

Scheidsrechter: Wolfgang Stark (Dui.)
Stadion: Stadio Karaiskakianderlecht-online forum