Opinie: Schiet niet op Mitrovic

DINSDAG, 26 NOVEMBER 2013, 03:09 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Na de dramatische partij tegen Charleroi kreeg Aleksandar Mitrovic met voorsprong het meeste kritiek te verwerken in de media. Mitrovic speelde inderdaad erg zwak, maar verdient deze hetze niet.


Terugblik

Even terug in de tijd. Maandag 16 september. Aleksandar Mitrovic heeft twee dagen eerder KV Mechelen opgerold en wordt overladen met lof.

In Extra time vraagt men zich af of Anderlecht Mitrovic wel kan houden in januari. Diezelfde dag verklaart Ludo Vandewalle, chef sport van Het Nieuwsblad, het volgende in ‘De Kleedkamer’ : "Als Suárez en Mitrovic zo blijven samenspelen, is de kampioen gekend.”

Maandag 25 november. De kritiek op Aleksandar Mitrovic bereikt een triest hoogtepunt wanneer Herman Brusselmans in datzelfde Sporting Telenet-programma de volgende uitspraak doet: “Met Bjorn Ruytincx in de spits zou Anderlecht al vijf punten meer hebben gehad.”

Vaste gast Ludo Vandewalle geeft geen krimp. Verschillende journalisten betwijfelen intussen zelfs of Anderlecht dit seizoen een Europees ticket zal kunnen veroveren.

Begin november werd Mitrovic samen met Lazar Markovic (Benfica, marktwaarde 10 miljoen euro) en Matija Nastasic (Manchester City, marktwaarde 21 miljoen euro) naar de Servische beloften gehaald.

De Servische beloften waren (en zijn) namelijk nog in de running voor het EK, terwijl het A-elftal geen wedstrijden met inzet meer speelde. De Belgische media hadden het echter over Mitrovic, die door zijn mindere prestaties bij Anderlecht geen A-international meer was bij Servië.

19 en 2 maand

Genomineerd voor de Golden Boy-award. Europees kampioen onder 19 met Servië. Chelsea dat een aankoopoptie in je contract bij Anderlecht wou laten opnemen en zes doelpunten in negen competitiewedstrijden. Niet slecht voor een jongen die twee maand geleden 19 werd, als je het ons vraagt.

Mitrovic kreeg echter de zware taak om in zijn eentje het vertrek van Mbokani, De Sutter én Armenteros op te vangen en is door zijn hoge transfersom een populair target voor criticasters. Mitrovic doet het tot op vandaag echter allesbehalve slecht. Wie vindt van wel, moet maar eens kijken waar Mbokani en De Sutter op die leeftijd stonden.

Op zijn negentiende was Mbokani nog niet eens prof. Hij was al 21 toen hij in Anderlecht arriveerde en in negen wedstrijden vier doelpunten scoorde, om nadien te ontploffen bij Standard. Spelers van Afrikaanse afkomst ontwikkelen zich door de band genomen nochtans veel sneller dan Europese.

Tom De Sutter speelde op zijn negentiende nog bij de jeugd van Club Brugge. Een jaar later stapte hij over naar derdeklasser Torhout, waar hij welgeteld 10 doelpunten scoorde in een volledig seizoen.

Conclusie

Anderlecht trok dit seizoen voluit de kaart van de jeugd en jonge spelers zijn nu eenmaal wisselvallige dan hun oudere collega’s. Anderlecht heeft te kampen met grote problemen, maar Mitrovic is eerder een oplossing dan een probleem.

De Serviër bewees al dat hij het beste rendeert in een 4-4-2 naast een creatievere speler. Misschien kan Ronald Vargas die rol wel bekleden in afwachting van een vervanger voor Suárez in januari.

Eens er opnieuw een beetje creativiteit in de ploeg komt, zal Mitrovic opnieuw veel beter tot zijn recht komen. Het zal dan niet lang duren vooraleer het voltallige Belgische journaille opnieuw zal schreeuwen dat Aleksandar te sterk is voor de Belgische competitie.




anderlecht-online forum