"Vanden Borre dacht aan stoppen"

DONDERDAG, 14 NOVEMBER 2013, 19:53 - Michaël
Anderlecht-Online No Image Found

Van enfant terrible en speler zonder contract naar een basisplaats bij Anderlecht, je moet het maar doen. Anthony Vanden Borre deed het maar heeft vaak gedacht aan stoppen.


"Je moet weten dat Anthony aan stoppen dacht", aldus Otis N'Goma tegenover La Dernière Heure. N'Goma is de man die Vanden Borre terug met beide voeten op de grond plaatste. Hij was ooit assistent-trainer van de Congolese nationale ploeg.

"Na zijn passage bij Genk wou hij naar een Braziliaanse club, nadien heeft hij zijn fout ingezien. Er was concrete interesse, hij heeft zware medische testen afgelegd maar uiteindelijk werd er niets ondertekend. Niemand besteedde nog aandacht aan hem en de media had hem helemaal neergesabeld."

Toen nam Frank, de broer van Anthony Vanden Borre, contact op met N'Goma. Op dat moment had Vanden Borre al vier maand niet meer op het veld gestaan. "Hij was niet klaar om bij een club aan te sluiten. Hij had een afkeer van voetbal, compleet gedemotiveerd."

Vanden Borre volgde bij N'Goma een waar para-commando-programma om er fysiek terug bovenop te komen. Zo trainde hij twee keer per dag twee à drie uur. Maar er werd ook op psychologisch vlak heel wat aandacht besteed. Zo werden er samen met N'Goma enkele doelstellingen bepaald.

"We hebben een missie, een lange termijn objectief en dat is het WK in Brazilië. We hadden ook tussentijdse doelstellingen: een club vinden en daar indruk maken." Na testen afgelegd te hebben in Oekraïne, Engeland en Italië tekende hij uiteindelijk bij Anderlecht.

Volgens N'Goma waren er verschillende redenen waarom de speler zo'n dégoût had van het voetbal. Ook Anderlecht trof hierin schuld. "Anderlecht heeft deze jongen veel te snel in een volwassenenwereld ondergedompeld. Zijn vorming was nog niet afgerond en hij heeft zijn jeugd verspeeld. De club was hem deze kans verschuldigd omdat ze zijn jeugd zo snel opgebrand hebben. Maar nu bevindt hij zich terug in een vertrouwde omgeving die goed bij hem past."

N'Goma heeft ook de prestaties van Vanden Borre in de wedstrijd tegen PSG geanalyseerd. "Hij was beter dan Van der Wiel. Anthony is grote klasse, wellicht één van de beteren op zijn positie. Na de wedstrijd heeft hij me een sms gestuurd om de ganse familie te bedanken."

Maar N'Goma heeft geen sms teruggestuurd. "Het is een spel. Ik wil hem nu nog niet feliciteren daar de doelstelling nog niet behaald is. Als hij in Brazilië is, dan zal ik hem een sms sturen met de woorden dat hij op de goede weg is."



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.