Analyse: Heenronde

MAANDAG, 11 NOVEMBER 2013, 20:08 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Hoewel Anderlecht dit seizoen al erg veel kritiek kreeg en verschillende kranten meermaals om het ontslag van John van den Brom schreeuwden, ziet de paars-witte situatie er na de heenronde niet bepaald slecht uit.


Met 31 op 45 staat Anderlecht pas vierde, maar het verschil met herstkampioen Standard bedraagt amper drie punten. Racing Genk en Zulte Waregem staan één puntje voor, terwijl Club Brugge er dan weer één in het krijt staat. Met 38 gescoorde doelpunten en 17 tegendoelpunten beschikt Anderlecht bovendien over de beste aanval en het beste doelsaldo.

Sacha Kljestan

Dat recordtransfer Alexandar Mitrovic en -de geblesseerd uitgevallen- sterspeler Matías Suárez vlot zouden scoren, was te voorspellen. De zeven doelpunten van Sacha Kljestan zijn echter wel verrassend te noemen.

In de afgelopen drie seizoenen trof de Amerikaan in 96 wedstrijden maar negen keer raak. Dit seizoen vond hij in veertien wedstrijden al zeven keer de weg naar doel. Bovendien scoorde hij dit seizoen al vijf keer het eerste doelpunt uit de wedstrijd.

Minder tegendoelpunten

Na tien competitiewedstrijden behoorde Anderlecht tot de slechtste leerlingen van de klas met vijftien tegendoelpunten. In de laatste vijf competitiewedstrijden incasseerde paars-wit echter maar twee goals meer. De keuze voor het versterkte middenveld met de Zeeuw - Kljestan – Milivojevic was daar niet vreemd aan.

De posities op het middenveld dreigen plots duur te worden. Milivojevic en de Zeeuw spelen steeds beter, Kljestan is belangrijk voor het evenwicht en Praet en Tielemans lopen over van het talent. Bovendien keert ook Vargas stilaan terug uit blessure en wordt Sissoko -meer dan waarschijnlijk- de felbegeerde vervanger van Biglia.

Defensie

Achterin toonde Kouyaté tegen PSG eindelijk nog eens zijn enorme klasse. Mbemba is dan weer één van de revelaties van de heenronde. Nuytinck worstelt dan weer met zichzelf, maar verdient alle krediet na zijn sterke prestaties van vorig seizoen.

Op linksachter beschikt John van den Brom met routinier Deschacht en –de spotgoedkoop binnengehaalde- nieuwkomer N’Sakala over twee degelijke opties. Op rechtsachter zijn er met Vanden Borre, Gillet, Mbemba en Najar plots zelfs vier opties.

Aanval

Voorin is er na het uitvallen van Suárez nog versterking nodig in januari. N’Sakala en Gillet zijn degelijke buitenspelers wanneer de organisatie primeert, maar het kritische paars-witte publiek zal in de Play-offs wel wat meer offensief geweld verwachten.

Acheampong en Bruno speelden al een aantal goede wedstrijden, maar zakten de afgelopen weken wat weg. Vico, Najar, Jaadi, Kawaya en Alvarez hebben stuk voor stuk veel potentieel, maar lijken niet de mannen die Anderlecht in de Play-offs naar de titel zullen loodsen.

Een nieuwe linksbuiten en een extra diepe spits -zeker als Cyriac wordt uitgeleend- lijken geen overbodige luxe. Samen met Sissoko moet dat volstaan om de strijd voor de landstitel en het daaraan gekoppelde rechtstreekse CL-ticket aan te gaan.

Kevin De Bruyne

Enkele dagen geleden liet Herman Van Holsbeeck weten dat hij graag enkele internationals die bij hun club op de bank zitten op huurbasis wilt binnenhalen. De naam van Kevin De Bruyne viel het nadrukkelijkste. Hij kan bovendien de positie van Suarez perfect overnemen. De kans dat Chelsea hem naar België laat vertrekken lijkt echter klein. De voormalige Genk-speler kan op interesse van de halve Premier League en drie kwart van de Bundesliga rekenen.

Het is echter hoopgevend dat paars-wit naar spelers van het niveau De Bruyne - Sissoko speurt en geen vrede neemt met derderangspelers. Eigen jeugd aangevuld met buitenlandse toppers: het is de strategie van het nieuwe Anderlecht. Een strategie die paars-wit al in het vermeende overgangsjaar erg dicht bij de titel zal brengen. Zoveel is zeker.




anderlecht-online forum