Anderlecht doet niet onder voor PSV en Ajax

DONDERDAG, 7 NOVEMBER 2013, 16:35 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Er is vloeide al veel inkt over de verjongingsoperatie van Anderlecht deze zomer. Velen noemden de veranderingen te drastisch. Paars-wit beschikt echter over een kern die niet of nauwelijks moet onderdoen voor die van PSV of Ajax.


Anderlecht en Ajax zijn dit jaar de jongste teams in de Champions League en PSV speelt dit seizoen met zijn jongste team ooit. Hoewel statistieken lang niet alles zeggen, vertonen ze in dit geval opvallende gelijkenissen tussen de drie traditioneel beste teams van de lage landen.

Bijna evenwaardige kernen

De paars-witte kern is op dit moment gemiddeld 22.7 jaar oud. Die van de lampenclub 22.5 en die van Ajax 23.3. De totale kern van Anderlecht is 72.5 miljoen euro waard, die van PSV 77.7 en die van de Amsterdammers 78.

De gemiddelde marktwaarde van een Anderlecht-speler bedraagt 2.7 miljoen euro. Die van de Eindhovenaars 2.8 miljoen en die van de Ajacieden 3 miljoen. Als je bij Ajax geen rekening houdt met de -van Barcelona- gehuurde Bojan, zakt ook hun gemiddelde martkwaarde tot 2.8 miljoen euro.

Matías Suárez heeft op dit moment -ondanks zijn blessure- de hoogste marktwaarde bij Anderlecht: 9 miljoen euro. Bij PSV is Maher de duurste met hetzelfde bedrag en Siem De Jong is met 10 miljoen de duurste Amsterdammer.

Resultaten

In de vaderlandse competitie krijgt Anderlecht veel kritiek voor zijn ‘schamele’ 28 op 42, maar Ajax en PSV doen het met 19 op 36 nog minder goed. Bovendien speelde Anderlecht ook aantrekkelijker voetbal met 37 doelpunten tegenover 23 voor Ajax en PSV.

Ajax doet het met 4 op 12 in de Champions League beter dan Anderlecht. PSV kwam tegen mindere goden Ludogorets, Odessa en Zagreb dan weer niet verder dan 4 op 9 in de Europa League.

Het grootste verschil tussen Anderlecht en PSV en Ajax ligt misschien wel op budgetair vlak. Anderlecht moet stellen met 40 miljoen euro terwijl dat van PSV (60) en Ajax (62) minstens de helft groter is.

Conclusie

Hoewel er in januari nog versterking nodig is om voluit te kunnen meestrijden voor de titel, heeft het Anderlecht-bestuur deze zomer goed werk verricht. Paars-wit koos niet voor de makkelijkste weg, maar vast en zeker wel voor de beste op (middel)lange termijn.

De 2PK’tjes van de lage landen zullen niet snel terug een Europese finale spelen. De Ferrari’s van het Europese voetbal hebben door de economische realiteit nu eenmaal een grote voorsprong genomen. Door de ingeslagen weg te blijven volgen kunnen clubs als Anderlecht, PSV en Ajax de kloof echter wel verkleinen en een hoop middenklassewagens voorbijsteken.

cijfergegevens: transfermarkt.de



anderlecht-online forum