Wie is Mohamed Sissoko?

DINSDAG, 5 NOVEMBER 2013, 15:27 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

De kans wordt steeds groter dat Mohamed Sissoko een contract zal tekenen bij Anderlecht. De redactie van Anderlecht-online maakte voor u een overzicht van zijn verleden, heden en toekomst.


Rafael Benítez

Sissoko begon in 2002 zijn profcarrière als aanvaller bij Auxerre, maar kwam daar niet aan spelen toe. Rafael Benítez haalde de Malinees verrassend naar Valencia en schoolde hem om tot defensieve middenvelder. Sissoko speelde 45 competitiewedstrijden in twee seizoenen voor Valencia en pakte in zijn eerste seizoen in Spaanse loondienst meteen de Spaanse landstitel en de UEFA Cup.

In 2005 trok Benitez van Valencia naar Liverpool. De Spaanse coach nam zijn controlerende middenvelder voor een slordige acht miljoen euro mee naar The Reds. Bij Liverpool won Sissoko de Europese supercup, de FA Cup en de Community Shield. In twee en een half seizoen Premier League speelde de verdedigende middenvelder 51 competitiewedstrijden.

Juventus, PSG en Fiorentina

Begin 2008 nam Juventus Sissoko voor dertien miljoen euro over. De Malinees speelde in drie en een half seizoen 72 wedstrijden in de Serie A. In deze periode steeg Sissoko’s marktwaarde tot 16 miljoen euro. Geen enkele speler die momenteel in de Jupiler Pro League speelt, was ooit zoveel waard.

In 2011 betaalde Paris Saint-Germain acht miljoen euro voor de Malinese international. In zijn eerste seizoen in Parijs speelde Momo nog 25 competitiewedstrijden. Het jaar nadien bleek een uitleenbeurt aan Fiorentina geen succes. Nadien ontbond hij zijn contract bij PSG.

International

Hoewel Sissoko voor de Franse jeugdelftallen speelde, koos hij uiteindelijk voor Mali. Tot op vandaag speelde hij 34 wedstrijden voor het Afrikaanse land. Op 24 maart van dit jaar speelde hij zijn -voorlopig- laatste interland voor Mali.

Blessures

Bij zijn aankomst in het Astridpark hadden vele kranten het over zijn blessuregevoeligheid. Sissoko heeft inderdaad niet de meest stabiele knieën, maar dat hoeft ook niet overdreven te worden.

In het seizoen 2011-2012 was hij nog een vaste waarde bij PSG en in de jaren daarvoor speelde hij altijd tussen de 17 en de 26 competitiewedstrijden. Bij topclubs, waar je door de moordende concurrentie ook al eens topfit op de bank kan belanden. Eén minder seizoen hoeft van hem geen man van glas te maken.

In 2006 hing de carrière van Sissoko overigens aan een zijden draadje. Het netvlies van zijn rechteroog raakte ernstig beschadigd toen hij in de Champions League wedstrijd tegen Benfica een trap in zijn gezicht kreeg. De grote middenvelder herstelde uiteindelijk goed.

Het verhaal van de trap in het gezicht doet denken aan dat van Demy de Zeeuw in de halve finale van het EK. De Nederlander haalde nadien nooit nog hetzelfde niveau. Bij Sissoko kwamen zijn beste jaren echter ná de trap in het gezicht.

Het feit dat Mohamed fors wilt inleveren en Anderlecht met zijn prestaties in de tweede seizoenshelft wilt overtuigen dat hij meer waard is, bewijst dat hij niet in België is neergestreken voor het geld. Iemand met zijn palmares kan in China of het Midden-Oosten gerust een veelvoud verdienen van de paars-witte topcontracten.

Speelstijl

Sissoko is een erg krachtige verdedigende middenvelder, met een stevige tackle en een behoorlijke snelheid. Als Anderlecht vaak het verwijt krijgt ‘te braaf’ te zijn, dan is dat bij hem zeker niet het geval. In 311 officiële wedstrijden verzamelde hij 83 gele en zeven rode kaarten. Een doelpuntenmachine is hij allerminst. In zijn carrière vond hij amper negen keer de weg naar doel en erg veel assists deelde hij ook nog niet uit.

Sissoko is krachtiger, maar minder technisch dan Lucas Biglia. Toch lijkt hij de ideale vervanger voor de Argentijn. Hij heeft de verdedigende kwaliteiten om de achterhoede te ontlasten en de ervaring om de jonge spelers beter te doen presteren.

Bovendien lijkt hij allerminst voor het geld naar de Europese hoofdstad afgezakt en is hij nog steeds maar 28. Het hoeft geen twijfel dat Sissoko enorm belangrijk kan zijn voor Anderlecht, indien hij blessurevrij blijft. De Malinees kan een extra wapen zijn in de strijd om de 33e landstitel en het rechtstreekse ticket voor de Champions League.

Ook jullie zijn er van overtuigd dat Sissoko Anderlecht sterker kan maken. 87% van jullie verklaarde in onze webpoll Sissoko graag voor paars-wit te zien voetballen.

cijfermateriaal: Transfermarkt.de



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.