Afscheid van Dieumerci Mbokani

ZATERDAG, 22 JUNI 2013, 15:09 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Het hing al een tijdje in de lucht en vrijdagavond werd het ook officieel: Dieumerci Mbokani verlaat Anderlecht en trekt naar Dynamo Kiev. Een geschikt moment om terug te blikken op de passage(s) van Mbokani in het Astridpark.


Dieumerci Mbokani maakte zijn profdebuut bij TP Mazembe in Congo. Hij won er een titel en werd er tweemaal topschutter, waardoor hij de aandacht van Anderlecht trok. Paars-wit huurde de Congolees voor één seizoen. Mbokani speelde negen wedstrijden en vond daarin vier keer de weg naar het net. Anderlecht besloot de spits echter niet aan te trekken omwille van disciplinaire redenen.

Mbokani verkaste naar Standard, waar hij met 39 doelpunten in 87 wedstrijden een belangrijk aandeel had in twee Luikse titels. Samen met zijn spitsbroeder Milan Jovanovic veroordeelde hij Anderlecht in beide seizoenen tot de tweede plaats.

Mbokani verkaste voor 7 miljoen euro naar Monaco, maar wist er geen potten te breken. Ook een uitleenbeurt aan Wolfsburg werd geen succes.

Anderlecht haalde hem voor drie miljoen euro terug naar België. Mbokani werd bij paars-wit herenigd met Jovanovic. De Congolees kreeg de ondankbare taak om de naar Chelsea vertrokken Lukaku op te volgen. Lukaku was een modelprof en publiekslieveling, terwijl Mbokani jarenlang publieke vijand nummer één was geweest.

Mbokani leek zich wekenlang aan fluitconcerten te mogen verwachten, maar zover kwam het uiteindelijk niet. In de nacht van 23 op 24 augustus stierf Mbokani’s zoontje David aan een hartstilstand. Wanneer Mbokani enkele weken later zijn rentree maakte in het Constant Vanden Stock stadion haalde -bijna- niemand het in zijn hoofd om te fluiten.

Met 34 competitiedoelpunten bezorgde Mbokani nu ook Anderlecht twee titels. Bovendien bezorgde hij Anderlecht ook zijn eerste zege in de Champions League in zeven jaar, dankzij een doelpunt tegen Zenit Sint Petersburg. Daarnaast won de Congolees ook de Gouden Schoen en de Supercup.

Bedankt Mbokani Dieumerci, merci Dieu.




anderlecht-online forum