Waarom vertrekt Mbokani toch naar Kiev?

ZATERDAG, 15 JUNI 2013, 11:52 - Michaël
Anderlecht-Online No Image Found

Waarom vertrekt een een voetballer toch naar een ploeg in Oost-Europa? Laten we een kat een kat noemen, enkel en alleen voor het geld. Sportmagazine zocht uit hoeveel extra loon Mbokani overhoudt als hij naar Kiev zou verhuizen.


Tegenwoordig draait het voetbal meer en meer om geld. De spelers van tegenwoordig willen zo veel als mogelijk verdienen en schuwen daarbij een verhuis naar Oost-Europa, Rusland of het Midden-Oosten niet. Het is eenvoudig, in Oekraïne houdt Mbokani veel meer over van zijn brutoloon in vergelijking met België.

Iedereen ziet wel een heel pak van zijn of haar loon naar de staat vloeien, dat geldt ook voor voetballers. Het belastingstarief voor voetballers is in België 53,5%, in Oekraïne maar 17%. Een rekensommetje is dan snel gemaakt. Pak dat Mbokani in Oekraïne een contract krijgt van 3 miljoen euro per jaar, dan houdt hij daar netto 2,5 miljoen van over als hij bij Kiev zou spelen. In België schiet daarvan nog maar 1,4 miljoen van over.

En ook voor de clubs is het in België stevig in de portefeuille tasten voor een speler. Opdat een voetballer één miljoen netto per jaar zou verdienen in dit land met de club maar een contract van maar liefst 2,5 miljoen per jaar aanbieden. In Oekraïne is dat maar 1,2 miljoen. Vandaar dat het voor clubs als Anderlecht bijna onmogelijk is om toppers aan te trekken, er moet gewoonweg te veel belasting betaald worden. Maar dat vinden we natuurlijk allemaal ... .



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.