De Paars-witte titelkansen gewikt en gewogen

WOENSDAG, 1 MEI 2013, 23:03 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Voor aanvang van de Play-offs verklaarde drie kwart van jullie te geloven in de titel. Na een teleurstellende 5 op 18 is dat aantal teruggelopen naar 58%. wij plaatsten de argumenten pro en contra tegenover elkaar.


Argumenten pro

Geen blessures/ schorsingen meer

Anderlecht werd tijdens de eerste wedstrijden van de Play-offs geplaagd door schorsingen. Jovanovic, Odoi en Deschacht misten elk één wedstrijd. Mbokani miste er twee en Gillet maarliefst vier. Anderlecht is nu echter verlost van de schorsingen. Geen enkele speler lijkt nog aan tien gele kaarten en twee weken schorsing te komen.

Ook de ziekenboeg is leeggelopen. Enkel Armenteros sukkelt nog met een blessure. Anderlecht beschikt dus over een grote en volledig fitte kern, wat aan het slot van deze slopende Play-offs wel eens het verschil zou kunnen maken. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Club Brugge, dat geteisterd wordt door blessures en schorsingen.

Alles nog in eigen handen

Anderlecht en Zulte Waregem zijn de enige twee clubs die alles nog in eigen handen hebben. Bovendien ontvangt Anderlecht Zulte Waregem op de slotspeeldag.

3 gouden schoenen in de kern

Anderlecht heeft met Jovanovic, Suarez en Mbokani maarliefst drie gouden schoenen in de kern. Spelers die een wedstrijd of een kampioenschap met één flits kunnen beslissen. Op de Belgische velden loopt momenteel maar één winnaar van de gouden schoen rond die niet voor Anderlecht speelt. Wesley Sonck van… Waasland Beveren.

Ervaring in titelstrijd

Anderlecht beschikt over een resem spelers die ooit al één of meerdere titels veroverden en ervaring hebben als international.

Geluk moet eens keren

Anderlecht speelde lang niet altijd geweldig in deze Play-offs, maar verdiende zonder enige twijfel meer dan de huidige 5 op 18. Scheidsrechterlijke beslissingen en een flinke dosis pech kostten Paars-wit al ettelijke punten. Als we ervan uitgaan dat Anderlecht inmiddels zijn dosis pech achter de rug heeft, ziet het er rooskleurig uit.

Argumenten contra

Mentaal nadeel door verloren koppositie

Anderlecht had na de reguliere competitie 4 punten voorsprong op Zulte Waregem, 12 op Racing Genk en 13 op Club Brugge. Lokeren en Standard stonden 16 en 17 punten in het krijt. Dat iedereen nu plots vlakbij elkaar staat is een immens mentaal nadeel voor Anderlecht. De Brusselaars hadden een heel seizoen een straatlengte voorsprong op de concurrentie, maar kunnen plots zomaar naast een Europees ticket grijpen. Standard stond lange tijd in de middenmoot, maar maakt terug kans op de titel. Anderlecht lijkt de titel enkel maar te kunnen verliezen, terwijl de concurrentie hem enkel maar kan winnen.

Beste niveau is weg

Anderlecht speelde op een bepaald moment elke tegenstander van de mat, maar is momenteel ver van dat niveau verwijderd. Het lijkt wel een eeuwigheid geleden dat Club Brugge en A.A. Gent (met respectievelijk 6-1 en 5-0) tot decor gedegradeerd werden. Niemand lijkt echt in topvorm te verkeren en kleine foutjes worden genadeloos afgestraft. Bovendien heeft Anderlecht het de laatste weken moeilijk om kansen te creëren. Tegen Club Brugge hadden de Brusselaars op een bepaald ogenblik 72 procent balbezit, maar kreeg het nauwelijks kansen.

Penaltycomplex

In een hypernerveuze slotfase van de competitie zit de kans er dik in dat er nog strafschoppen worden gegeven. Wij zouden alleszins niet graag in de schoenen staan van diegene die de volgende strafschop moet nemen. (normaalgezien Sacha Kljestan)

Opgetekend door Skyhawk en WauteRSCA



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.