Ontslag Broos: een grondige analyse

MAANDAG, 7 FEBRUARI 2005, 20:49 - Skyhawk
Anderlecht-Online No Image Found

Anderlecht is de eerste club die Hugo Broos op de keien zet. Bij RWDM, Club Brugge en Moeskroen hield hij het zelf voor bekeken. Bij Anderlecht behaalde hij wel de landstitel, maar toch bleef hij altijd wel wat onder vuur liggen.


Waarom een ontslag?
Er werd Hugo verweten te laks om te springen met de wispelturige Anderlecht vedettes. Verder zeiden ook enkelen dat hij geen trainer was voor paars-wit. Hij durfde niet genoeg risico's in het spel te leggen en was ook niet meteen geliefd bij de Brusselse aanhang. Hij sloeg er niet in de ploeg te motiveren en de neuzen in dezelfde richting te laten wijzen.

Sportief lijken alle doelen nu al verloren voor Anderlecht. In de CL pakte het geen enkel punt, in de beker werd het al uitgeschakeld en in de competitie heeft Club Brugge een bonus van 14 punten, al heeft het twee duels meer gespeeld.

Ook extra-sportief waren er voortdurend brandjes te blussen. Aruna wilde weg, er is een keepersprobleem en Zetterberg en Jestrovic eisten meer speelkansen.

Verder bleek Broos ook minder gemotiveerd om telkens weer te proberen de ploeg op de rails te krijgen. Ook de pers kon hem maar niet rustig laten. Langzaam maar zeker knaagden ze aan Hugo's positie. Mogelijk speelde deze mediadruk ook mee bij zijn ontslag. Zijn contract liep nog tot 30/06/2006.

Rol van het bestuur en de spelers
Het bestuur zei meermaals achter Hugo Broos te staan. Tot in december 2004. Er werd de trainer toen opgedragen alle resterende matchen voor de winterstop te winnen. Ook die tegen Brugge. Broos slaagde voor zijn examens en redde zo zijn vel.

Tijdens de winterstop werd het al duidelijk dat de malaise verder ging. Oefenmatchen werden verloren en de sfeer was slecht. Verschillende spelers uitten hun ongenoegen over de trainer, maar een afwachtend bestuur verkondigde echter dat de spelers nog steeds achter de trainer stonden.

Na een eerste ontgoocheling in Sint-Truiden leek de grond onder Broos voeten wel zeer warm te worden. Maar opnieuw behield het bestuur het vertrouwen, na lang twijfelen.
De druppel die de emmer deed overlopen was het zwakke scoreloze gelijkspel van gisteren in Gent. Vandaag werd er dan, vrij laat op het seizoen, overgegaan tot actie: het ontslag van Broos. Of dit de meubelen van paars-wit zal redden is echter nog maar zeer de vraag.

Wat presteerde Hugo Broos bij Anderlecht?
In juni 2002 volgde Broos Aimé Anthuenis op bij Anderlecht. Een zware erfenis, want onder de huidige bondscoach had Anderlecht furore gemaakt in de Champions League.

Pas in het tweede seizoen veroverde hij de titel, wat hem de trofee "Trainer van het Jaar" opleverde. Maar het zou aartsmoelijk blijken om dit in 2004-2005 te bevestigen.

Zijn fiche
Geboren: 10 april 1952 in Humbeek
Carrière als speler: 1963-1970: FC Humbeek, 1970-1983: Anderlecht (3 titels, 4 bekers, 2x EC2, 1x EC3), 1983-1998: Club Brugge (1 titel en 1 beker)
Carrière als trainer: 1988-1991: RWDM, 1991-1997: Club Brugge (2 titels en 2 bekers), 1997-2002: Moeskroen, 2002-januari 2005: Anderlecht (1 titel)
Troffeeën en caps: 3x Trainer van het Jaar (92, 96, 04) + 24 A-caps (4e op WK 1986 in Mexico)



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.