Genk zet Anderlecht met voeten op de grond

ZONDAG, 15 APRIL 2012, 11:03 - Garrincha

Na de hoopgevende overwinning woensdag in Gent heeft Anderlecht thuis tegen RC Genk zijn eerste thuisnederlaag in de play-offs geleden. Terwijl Anderlecht de kansen miste, deed Genk dit niet en zo wonnen de bezoekers met 1-3.

Anderlecht begon aan de partij met de zelfde elf als tegen Gent en toonde meteen veel vuur. Na een vinnige dribbel van Mbokani kopte Kanu op de lat en de corner die daarop volgde werd door de Braziliaan over gekopt. Niet veel later moest Genk-doelman Koteles goed plat op een gevaarlijke schuiver van Kabangu.

Het logische doelpunt viel echter niet aan Anderlecht-zijde, maar aan de overkant. De Bruyne werd diep gestuurd, ging mooi voorbij Juhasz, kapte Wasilewski uit en bediende Benteke. Die trapte makkelijk voorbij Proto. Anderlecht reageerde aangeslagen en pas tien minuten later kon het weer dreigen via een vrije trap van Wasilewski. Niet veel later ontsnapte het aan de 0-2 wanneer Vossen van dichtbij de bal snoeihard op de lat trapte.

Anderlecht had het moeilijk en vijf minuten voor tijd incasseerde het een nieuwe klap. Oud-Anderlecht-speler Vanden Borre duikt na een voorzet van Buffel op uit de rug van Lukaku en devieerde de 0-2 in doel. Met deze stand en onder gemor van de supporters gingen beide ploegen naar de kleedkamer.

Jacobs reageerde tijdens de rust door Jovanovic en Gillet te brengen voor Kabangu en Kljestan. De wil was er wel, maar vooral Suarez slaagde er niet in zijn ploeg naar een hoger niveau te tillen. De eerste goed kans na de pauze was dan ook voor Genk, maar Proto reageerde gevat op een schot van Benteke. Niet veel later kon paars-wit dan toch scoren via Mbokani. De Congolees tikt een voorzet van Suarez binnen nadat uitblinker De Bruyne de bal verloren had aan Kanu.

Een offensief naar de gelijkmaker kwam er echter niet en een kwartier voor tijd besliste Vossen de wedstrijd. Na een diepe van van Buffel ontdeed de Genk-spits zich vlot van Juhasz en trapte de 1-3 voorbij Proto. Jacobs probeerde alsnog het tij te keren door De Sutter in te brengen voor een ongelukkig spelende Lukaku. De match kabbelde naar het einde, tot zes minuten voor tijd Anderlecht plots een strafschop kreeg na een tackle van Tshimanga op Suarez. Koteles ranselde de elfmeter van Jovanovic uit zijn doel en ook op een kopbal van De Sutter reageerde hij gevat. In de slotfase kreeg De Bruyne nog een applausvervanging en ook het Anderlecht-publiek nam deel aan de staande ovatie voor de Genk-middenvelder.

Door deze nederlaag kan Club Brugge straks tot op één punt van Anderlecht komen als het wint tegen AA Gent. Volgend weekend moet Anderlecht naar Brugge voor een nieuwe match van de waarheid.