De Boeck: "Zet Jova rechts en Gillet centraal"

WOENSDAG, 22 FEBRUARI 2012, 13:08 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Hoe kan Anderlecht morgen AZ verslaan? Het Laatste Nieuws trok naar Glen De Boeck, voor nieuwjaar coach in Nederland bij VV Venlo, voor enkele tips. "Laat de aanvallers druk zetten en reken op de flitsen van Suarez en Jovanovic."


Alle aanvallers moeten druk zetten

"Les één: geef AZ de bal niet. De ploeg is van achteruit zó op elkaar ingespeeld dat ze vroeg of laat tóch de oplossing vinden. Eenmaal ze achterin in balbezit zijn, zou ik met de vier offensieve mensen druk zetten. Niét met drie!"

"Ik geloof dat de vier verdedigers vanuit de Nederlandse arrogantie tóch zullen proberen om al voetballend vanonder de druk uit te komen. Met een verhoogd risico op balverlies. Durven ze het niet aan en ze gooien een lange bal, heb je als tegenstander 50 % kans om de uitvallende bal te recupereren. Pik die tweede bal op en begin te voetballen."

Ken hun favoriete looplijnen

"Stel: AZ kan met de bal oprukken en dominant zijn. Weet dan wat hun favoriete looplijnen zijn: de offensieve flanken Holman en Beerens komen naar binnen, Maartens Martens en Maher duiken in de ruimte die Holman en Beerens vrij laten, én de backs Poulsen en Marcellis schuiven op."

"Als dán de buitenspelers van Anderlecht niet terugplooien met Poulsen en Marcellis krijgt AZ een mannetje meer. En da's net waarover Biglia klaagde in de heenwedstrijd."

Offensieve spelers moeten terugplooien

"Om te beginnen zou ik Deschacht kiezen boven Safari als die fit geraakt. Tegen Safari mocht Beerens doen wat hij wilde, tegen Deschacht had hij meer problemen. Als trainer zou ik dat psychologische voordeel voor Deschacht uitbuiten."

"Vervolgens zou ik, zoals gebruikelijk dit seizoen bij Anderlecht, zes mensen achter de bal houden. Maar het allerbelangrijkste is weggelegd voor de offensieve spelers. Zij moéten de mentaliteit opbrengen om bij balbezit van AZ terug te plooien en desnoods mee te lopen met de oprukkende verdedigers."

Haal Elm uit de match

"Bij balbezit van AZ speelt hun verdedigende middenvelder Elm een belangrijke rol. Hij is zowat de Biglia van AZ. In de gebruikelijke opstelling van Anderlecht kun je verwachten dat Suárez in de zone van Elm komt. Ik zou een andere optie kiezen. Ik zou Gillet centraal zetten.”

“Hij heeft het loopvermogen om Elm op de huid te zitten én om ook nog een keer diep te gaan, wat Elm niet graag zal hebben. Je moet voorkomen dat Elm voortdurend het spel van AZ kan verleggen van links naar rechts en omgekeerd, want Biglia kan dat niet belopen. Haal Elm dus uit de match."

Rekenen op flitsen van Suárez en Jovanovic

“Anderlecht moet spelen met de kwaliteiten die het heeft, en dat zijn de flitsen van de aanvallende spelers. Suárez en vooral Jovanovic, omdat hij ook die defensieve reflex moet kunnen opbrengen, zullen beslissen of Anderlecht zich plaatst. Eenmaal Biglia in balbezit komt, moet hij zo snel mogelijk die twee zoeken. ”

“Omdat hun linksachter Poulsen zuiver linksbenig is, zou ik niet de rechtsvoetige Suárez op rechts posteren maar de linksvoetige Jovanovic. De ruimte voor Anderlecht zal immers liggen in de rug van Elm, aan de binnenkant van de backs Poulsen en Marcellis. Laat Jovanovic maar binnendoor gaan bij Poulsen en Suárez binnendoor bij Marcellis.”

"Als Mbokani de centrale verdedigers aan de klap houdt - Dieu mag niét naar de zijkanten uitwijken -, kunnen zij geen dekking geven aan hun backs, die zo één op één komen te staan met Suárez en Jovanovic. Laat Gillet ook nog eens over Elm denderen, en AZ komt in grote problemen."

Vasthouden aan 6-4

"Meer dan ooit denk ik dat Anderlecht zijn gekende 6-4-systeem moet hanteren. Zes mensen in de organisatie houden en de bal zo snel mogelijk aan de vier offensieve jongens geven. Suárez, Jovanovic, Mbokani en Gillet hebben minstens evenveel aanvallende kwaliteiten als AZ."

Spelers én fans: heb geduld

"Anderlecht moeten geduldig blijven en gedisciplineerd. 0-0 na een uur mag geen reden zijn tot paniek. Veel erger is een doelpunt slikken. Ik geloof niet dat Anderlecht drie keer scoort tegen deze ploeg. Daarom mag ook het publiek zijn geduld niet verliezen.”

“Verlengingen hoeven geen nadeel te zijn voor Anderlecht. AZ haspelt immers al het hele seizoen af met nagenoeg dezelfde elf spelers -hun kern is niet breed. Wie weet kan de bank van Anderlecht, met Canesin, Patou ... het verschil maken."

Bron: Het Laatste Nieuws



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.