"Op tijd plaats maken voor jonge spelers"

VRIJDAG, 10 FEBRUARI 2012, 11:36 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

In Het Laatste Nieuws zegt Herman Van Holsbeeck vandaag dat Anderlecht in de toekomst vol wil inzetten op de jeugd. "Nu ons oefencentrum af is, wil Anderlecht jonge toptalenten naar hier halen, mét een carrièreplanning."


Dennis Praet is één van de eersten die in deze filosofie past. "Momenteel zijn we bezig met het openbreken van zijn contract", zegt Van Holsbeeck. "En we zijn nog met een aantal talenten van 16, 17 en 18 jaar bezig. Daarbij ook één absoluut toptalent. Als je elk jaar één of twee talenten als Praet en Canesin kan lanceren in je eerste ploeg, ben je goed bezig."

Van Holsbeeck beseft wel dat het niet evident is om te veel jonge en onervaren spelers in de ploeg zetten. "Het is een kwestie van een evenwicht te zoeken tussen ervaren spelers en jongeren die je laat doorbreken. Bij Anderlecht moet je ook zien dat je wint, want anders staat het spel hier op zijn kop. Maar met de weg die we nu zijn ingeslagen, moete we zien dat we op een bepaald moment ook plaatsmaken voor die jongens."

"We moeten uitgeleende spelers opvolgen"

Dat Anderlecht iemand als Dries Mertens door de vingers liet glippen, zit Van Holsbeeck nog altijd hoog. "Mertens was een klein manneke als jeugdspeler, die kon toen niet mee. Maar vier jaar later staat hij er wel en is hij voor ons onhaalbaar omdat hij 7 miljoen euro kost."

"Daar moeten we wat aan doen, door zulke jongens toch een langdurig contract te geven en ze uit te lenen. We moeten daar ook een structuur voor opzetten, want we hebben intussen heel wat spelers uitgeleend. Neem Badibanga bij De Graafschap. Als je die jongen daar zet, moet je hem ook opvolgen. In de wedstrijden, maar ook op training."

Sommigen stellen zich vragen bij het uitlenen van spelers, maar Van Holsbeeck vindt het erg nuttig. "Na één of twee jaar weet je of ze voor Anderlecht kunnen spelen of niet. Neem Reynaldo. Dit is al de derde keer dat we hem uitlenen, maar de problemen zijn overal dezelfde. Dan moet je conclusies trekken. Misschien dat hij binnen twee jaar toch boven water komt, want hij heeft kwaliteiten."

gt;"Misschien gaan we Roef ook uitlenen"

Inzake doelmannen kiest Anderlecht volgend seizoen alvast vol voor de jeugd. De aflopende contracten van Schollen en Cordier worden niet verlengd. “Het is de bedoeling dat we volgend seizoen beginnen met Proto, Kaminski en Roef”, geeft Van Holsbeeck aan.

Een nieuwe doelman komt er normaal dus niet. “Tenzij Filip De Wilde zou zeggen dat het tijd is dat Roef zou spelen en dat je hem daarom uitleent. Dan nemen we er misschien een ervaren keeper bij, maar één die akkoord is om derde doelman te zijn."

Bron: Het Laatste Nieuws



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.